Psykologi & Livsstil

5 tips för att hålla dina nyårslöften

Att avlägga nyårslöften är enkelt, att hålla dem är betydligt svårare…

hålla nyårslöfte
Bild: © simonapilolla / iStock

Från att välja realistiska mål till att få stöd från annat håll – här kommer fem tips på hur ökar chanserna att hålla vad du lovat dig själv.

1. Realistiska mål

Hur väl du lyckas hålla ditt nyårslöfte beror först och främst på hur realistiskt det är. Om du lovar dig själv att förändra hela ditt liv kommer du sannolikt tappa sugen längs vägen. Men om du däremot väljer att fokusera löftet kring en aspekt av livet blir det genast mycket troligare att du faktiskt orkar vara envis och lyckas med det du föresatt dig.

2. Tydliga mål

Tydlighet är en annan viktig sak, det gäller att definiera löftet eller målen för dig själv. Om målet är att promenera mer är det till stor hjälp om du definierar hur många steg, hur länge och/eller hur ofta du vill ta en promenad.

3. Rimlig tidsram

Tiden du ger dig själv att klara av målet påverkar förutsättningarna att lyckas hålla nyårslöftet. Om du företar dig ett stort projekt har du mycket att vinna på att dela upp huvudmålet i mindre delmål, då kan du fira framstegen du gör längs vägen och på så sätt hålla andan uppe.

4. Befogad envishet

Ett nyårslöfte handlar oftast om att förändra sig själv eller sitt liv – sällan enkla projekt. Om du också föresatt dig att göra något av detta kommer du säkerligen stöta på motgångar, köra fast längs vägen. Då är det viktigt att inte ge upp i första taget. Envishet är en nödvändighet för att lyckas hålla dina nyårslöften. Men det finns tillfällen när du kanske ändå bör överväga att släppa taget om löftet. Livet är inte konstant, mycket kan hända på ett år och kanske att löftet därmed inte känns lika viktigt längre. När nyårslöftet inte känns meningsfullt för dig finns det heller inga egentliga skäl att hålla fast vid det, så länge du inte befinner dig i en kortvarig svacka.

5. Peppande stöd

Ditt nyårslöfte och mål, ditt jobb. Det finns dock inget som säger att du inte kan be om hjälp längs vägen. Någon annans peppande stöd kan vara det som gör att du orkar ge det lilla extra, vare sig du får hjälpen från en familjemedlem, nära vän eller från en terapeut.

Källor: Vardagssaker.se; Psychcentral.com