Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så kan en stegräknare hjälpa dig få bättre hälsa

räkna steg

Regelbundna promenader är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Med hjälp av en stegräknare kan det bli avsevärt enklare att motivera dig till att skapa välgörande motionsrutiner som stärker hela dig.

stegräknare hälsa
Bild: © gpointstudio / iStock

10 000 steg om dagen. Detta har blivit något av en magisk gräns för hur många steg man bör gå varje dag. Det finns i skrivande stund ingen forskning som befäster att just 10 000 steg är den ultimata mängden. Däremot säger forskningen att motion och träning – gärna promenader – är bra i de flesta fall. Ju mer man rör på sig, desto bättre. Som Battrehalsa.nu berättat om i en annan artikel har forskare kunnat se att 4 400 steg om dagen minskar risken för alltför tidig död med 41 procent. Kanske är det därför inte så dumt att hålla koll på antalet steg med hjälp av en stegräknare?

Promenader är en skonsam form av motion och träning

Om inte läkaren säger annat kan det vara en bra idé att promenera även när man har värk i kroppen. Få motionsformer är nämligen så flexibla och skonsamma som promenerandet. Det går enkelt anpassa farten och längden på promenaden, så att den passar den egna hälsosituationen. Bara för att stegräknaren visar 10 000 steg om dagen finns det inget som säger att man går ner i vikt, se snarare promenaderna som en av sakerna du gör för en bättre hälsa. En promenad för nämligen så mycket annat gott med sig.

Både blodcirkulationen och blodtrycket påverkas positivt, liksom sömnen. Sett till kaloriförbränning kan man förbränna upp till 200 kalorier per 30 minuter. Dessutom bygger man muskler medan man går. Starkare muskler i ben och mage, som det regelbundna promenerandet ger, kan hjälpa till att minska ledvärk eftersom belastningen på just lederna minskar. Men en bortglömd hälsofördel med att gå är vikten av att få naturupplevelser och nya intryck. Att höra fågelkvitter kan göra under för välbefinnandet.

Stegräknare hjälper dig hålla motivationen uppe

I en artikel på Harvards egen hälsosajt Harvard Health lyfter det anrika universitetet hur viktigt att räkna stegen kan vara. Även om en stegräknare inte kan fixa bättre hälsa åt dig, kan den vara ett värdefullt redskap för att hålla motivationen uppe. Många känner sig omotiverade inför att börja träna och motionera. Tack vare stegräknaren – exempelvis sådana du hittar på testson.se – blir det enklare att peppa sig själv genom att sätta mål, klara av dem och att därefter sätta nya mål. Målet kan mycket väl vara att gå 10 000 steg om dagen. Efter hand kan man lägga till fler steg och/eller försöka sätta tidsrekord.

Vilka typer av stegräknare finns?

Numera kan man ladda ner fitness- och stegräkningsappar till mobilen. De fungerar hyfsat, men inte helt perfekt. Då kan en vanlig stegräknare ge en bättre bild av hur många steg man faktiskt gått. Beroende på vilka funktioner den har kan den också visa hur långt man gått och hur många kalorier man bränt, bland mycket annat. I dag finns så kallade smartklockor eller aktivitetsklockor. De visar såväl tiden som räknar stegen, för att nämna ett par exempel på deras funktioner. En stegräknare i form av en klocka är smidig att bära med sig. Den kan också vara en snygg accessoar som man vill bära med sig bara för att.

Stegräknartävling ger motion och gemenskap

Om motivationen tryter kan att anordna en stegräknartävling vara en lösning. Många arbetsplatser anordnar den formen av tävlingar för att motivera medarbetarna att ta hand om sig själva. Regelbundna promenader kan, som skrivet, öka både den fysiska och den psykiska hälsan. Att räkna stegen tillsammans är även ett sätt skapa gemenskap. Det är trevligt att börja arbetsdagen med samtal kring ett gemensamt mål. Samtidigt som man tävlar mot sig själv kan man tävla gemensamt i gruppen. Hur många steg blir det om allas steg läggs samman vid veckoslutet? Överlag är det inte så tokigt att skaffa sig en promenadkompis. Just detta brukar vara ett tips på hur man kan göra det lättare för sig att komma i gång med regelbundna promenader. Stegen nästan flyger i väg medan man pratar om ditten och datten…

Även de små sakerna ger många steg per dag

När det kommer till att samla på sig steg under dagen kan de små sakerna göra världens skillnad för resultatet på stegräknaren. Ta trapporna i stället för hissen, gå runt kvarteret under lunchrasten eller rör dig medan du pratar i telefon, när småsakerna läggs samman blir det till slut överraskande många steg.

Källor: WebMD.com; Medicalnewstoday.com; Health.harvard.edu; Arthritis.org