Psykologi & Livsstil

5 tips på hur du kan använda mindfulness för att få familjefrid

Familjefrid, eller s.k. husfrid, är inget som finns naturligt, det är ett förhållningssätt till varandra. Att närvara i relationerna till t.ex. din partner och dina barn stärker såväl familjebanden som välbefinnandet därhemma. Här ger dig Bättre hälsa 5 tips på hur du kan använda mindfulness för att få familjefrid.

1. Ta dig tid!

Ta dig tid, stanna upp och närvara i de små ögonblicken. Det är de små ögonblicken som gör det. Alltför ofta låter du livspusslet, med karriär, att uppfylla drömmar och vara en fantastisk förälder och partner, uppta all din tid. Då glömmer du bort de där småsakerna som stärker banden till dina barn, din partner och dina andra nära och kära. Ge de du bryr dig om en varm kram, säg ett glatt hej på morgonen och småprata efter skolan och jobbet. Att göra detta tar egentligen inte alls lång tid, men det stärker familjebanden.

2. Ta det inte personligt

Visst är det så att det kan hetta till därhemma och att ni säger ganska hårda saker till varandra. Då är det svårt att inte ta det personligt. Speciellt eftersom du gör allt för att alla i familjen ska ha det bra. När någon slungar sårande ord mot dig ska du tänka såhär: det handlar inte om mig. Oftast handlar det om att personen har en dålig dag, inte känner sig riktigt hundra eller är orolig. För att kunna lösa detta, vilket ni förstås ska göra tillsammans, kan det vara en god idé att du inte eldar på frustrationen genom att säga hårda saker tillbaka. Försök istället att förstå varför t.ex. din partner inte mår bra och gör som hen gör, relatera och försök att prata om det.

3. Lyssna på riktigt

Det är en stor skillnad på att höra och på att lyssna. När du hör på någon uppfattar du ljudet av det som sägs och möjligen tonläget. Men när du däremot lyssnar gör du ett medvetet val att ge någon din fulla uppmärksamhet, och detta är essensen i mindfulness, att helt och hållet närvara.  Så se till att lyssna nästa gång du frågar hur dina barns eller din partners dag har varit.

4. Rör vid varandra

Kroppsspråket säger mer än ord, och en hand på en axel eller en varm kram kan förmedla ett budskap som du inte kan sätta ord på. Alla tycker inte om att du rör vid dem, det får du respektera, men för många är beröring en form av bekräftelse och ett sätt att få omsorg på. Så om det är möjligt – kanske bor ni hundra mil från varandra (!) – försök att visa hur mycket du tycker om dina familjemedlemmar genom att röra vid dem.

5. Var nyfikna på varandra

Det är alltför lätt att ta varandra för givna, i synnerhet när ni bor tillsammans och träffas varje dag. När du tar din partner eller dina barn för givna förutsätter du att du känner dem helt och hållet och att de inte förändras. De får fixerade identiteter. Få personer är på samma sätt hela tiden, så försök att se dina barn eller din partner i ögonblicket och var nyfiken på varför de gör eller mår på ett visst sätt just då. Sluta aldrig vara nyfiken på de som står dig allra närmast, det gör det lättare för dig att lyssna, förstå och vara mer närvarande i deras liv.

Källa: Mindful (mindful.org)
Bild: © tomocam / Dollar Photo Club

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.