Inredning & Trädgård Resor & Upplevelser

5 vackra trädgårdar i Sverige

Utan att på något sätt representera Sveriges alla vackra trädgårdar får du här exempel på fem olika parker – från norr till söder…

svenska trädgårdar
Bild: © Martin Wahlborg / iStock
Fotot är taget i Göteborgs botaniska trädgård.

… Kanske att du till och med lockas besöka någon av trädgårdarna?

1. Fjällbotaniska trädgården

Fjällbotaniska trädgården ligger i Hemavan Tärnaby och är den nordligaste trädgårdsparken vi tipsar om här. Trädgården ligger i den spektakulära fjällmiljön i norra Sverige och har 400 500 olika fjällväxter från såväl svenska fjäll som fjäll från andra delar av världen. Ett besök hit kan kombineras med exempelvis en fjällvandring.

2. Wij trädgårdar

Wij trädgårdar ligger i Ockelbo och bjuder på sällan skådad blomsterfägnad. Denna svenska trädgård är tämligen välskött och är uppdelad efter olika teman, såsom köksträdgård och rosträdgård. Blommor varvas med konst, hantverk och mat vilket tillsammans bildar ett mycket trevligt utflyktsmål i närheten av Gävle.

3. Rosendals trädgård

vackra trädgårdar i Sverige
Bild: © Rolf_52 / iStock

Rosendals trädgård är belägen i Stockholms hjärta Djurgården och är en prunkande oas i city. Här kan du fika på ett charmigt trädgårdscafé, insupa blomdoften och självplocka blommor från snittblomsträdgården. Hur underbart?

4. Göteborgs botaniska trädgård

svenska trädgårdar
Bild: © Martin Wahlborg / iStock

Göteborgs botaniska trädgård är unik i sitt slag och ett av de vackraste utflyktsmålen i Sverige. Den är också Sveriges största trädgård, rent av en av de största trädgårdarna i Europa med sina över 175 hektar mark. Trädgården rymmer inte färre än 16 000 olika växtarter och Sveriges största samlingar av såväl orkidéer som köttätande växter.

5. Sofiero slottsträdgård

vackra trädgårdar i Sverige
Bild: © KjellBrynildsen / iStock

Sofiero slottsträdgård ligger i Helsingborg och är en av de populäraste slottsträdgårdarna i Sverige. Det kan vara så att landets vackraste samling av rhododendron finns här – åtminstone är det på grund av dessa blomster som så många reser hit.