Kroppen & Kurer

5 vanliga fotproblem

Fötterna tar mycket stryk i vardagen. Kanske därför inte så otippat att det finns mängder av vanliga fotproblem…

5 vanliga fotproblem
Bild: © FotoDuets / iStock

… och här har du fem av dem. Listan hade kunnat göras mycket, mycket längre.

1. Hälsporre

När du har hälsporre känner du smärta under den främre delen av hälen. Främst när du går. Fotproblemet har sin grund i bristningar i hålfotssenan och ger även en kalkpålagring på hälbenet. Övervikt och väldigt intensiv träning kan lättare orsaka hälsporre, så det gäller att stötta upp hälen med bland annat diverse avlastande skoinlägg, rätt form av belastning och stretchning. I värsta fall kan hälsporren behöva opereras, men för det mesta läker den av sig själv.

2. Liktorn

Liktorn är en förhårdnad på tån eller fotsulan och oftast gör den ont. Förhårdnaden uppstår när skorna pressat på ett och samma ställe. Den består av döda hudceller som tryckts inåt i foten. Se till att tårna får utrymme skorna, utan delar som pressar. Mjuka även upp fötterna i ett fotbad och fila dem försiktigt. Det här kan du göra i alla fall en gång i veckan och inte minst när du har en liktorn. Använd liktornspenna alternativt liktornsplåster för att åtgärda detta vanliga fotproblem.

3. Fotvårta

Fotvårta – och vårtor överlag – är en form av virus som smittar genom kroppskontakt. Det smittar också genom kontakt med ytor, som på golv i exempelvis gemensamma duschutrymmen. Vårtan kan göra ont och ser ut som en ojämnhet eller uppbuktning i huden, den har dessutom en röd eller svart prick i mitten. Det finns receptfria läkemedel för att behandla fotvårtor, men ibland kan svårbehandlade vårtor behöva opereras bort. För att undvika att få vårtor bör du ha på dig flipflops eller liknande i gemensamma utrymmen, i stället för att gå barfota.

4. Nagel- och fotsvamp

Hur vet du om du har nagel- och fotsvamp? Svampen ger inte så sällan upphov till svidande sprickor och kännetecknas av flagig hud mellan tårna och/eller gula, tjocka naglar. Den här typen av svamp frodas i fuktiga miljöer, så det gäller att torka fötterna noggrant och att lufta dem ofta. Byt sockar varje dag och tvätta strumporna i varmt vatten för att ta död på eventuella svampsporer. När väderleken tillåter är det inte så dumt att gå i luftiga sandaler. Det här är ett fotproblem som det vanligen finns en relativt enkel lösning på, och då i form av receptfria läkemedel mot fotsvamp eller nagelsvamp. Du bör dock låta vårdcentralen ta en titt på fötterna först, för det kan finnas andra bakomliggande orsaker till exempelvis fula naglar.

5. Hallux valgus

Hallux valgus ger en utstickande knöl på sidan av stortån. Knölen värker och den kan bli såväl röd som inflammerad. Varför får man en knöl över huvud taget? Fotproblemet beror på en felställning av stortåleden. Det går många gånger att motverka smärtan på egen hand. Se till att alltid kunna byta om till rymligare skor – pumpsen är sällan ultimata – och prova hjälpmedel som skoinlägg, tåspridare samt nattskenor som rätar ut tån. Hos sjukgymnasten kan du till och med få tips på fot- och tågympa. Vissa kan behöva genomgå operation för hallux valgus, men att operera bort fotproblemet brukar vara sista utvägen när inget annat hjälper.

Källa: Expressen Hälsoliv