Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

4 hälsoskäl att börja med orientering

börja med orientering

Orientering är en både rolig och utmanande aktivitet – och aktiviteten kan ge bättre hälsa såväl fysiskt som psykiskt.

hälsoskäl att orientera
Bild: © Rawpixel / iStock

När du orienterar använder du karta och kompass för att hitta snabbaste vägen till olika kontrollpunkter genom terrängen. Kontrollpunkterna märks ut som en lila ring på kartan, men lyser i knalligaste vitt och orange där de hänger i naturen. Förutom all härlig frisk luft är utmaningen att alltid hitta en ännu bättre och snabbare väg ett par av de saker som gör sporten så lockande.

1. Orientering ger nyttig utomhustid

Kroppens välmående är beroende av att du tillbringar tid utomhus, vilket du gör när du orienterar. Vistelse i solljus hjälper kroppen bilda nödvändigt D-vitamin och sömnhormon, bland annat.

2. Att orientera stärker kroppshälsan

utrustning för orientering
Bilden här ovanför visar ett litet, litet urval av orienteringsutrustningen på SM Sport eller Smsport.se. Du ser en pannlampa, olika kompasser och orienteringsskor. Skorna finns med och utan metalldubbar, och de utan dubbar i metall har i stället gummidubbar.

Bara genom att du befinner dig utomhus kan orientering alltså främja den kemiska balansen i kroppen. Men det fantastiska med sporten är att den också innebär träning. Du både går, joggar och springer när du orienterar, aktiviteter som ger dig bättre kondition och kardiovaskulär hälsa. Eftersom du rör dig i olika terränger tränar du styrka, rörlighet och balans i stora delar av kroppen. Det är klart att orientering är en tävling, men du kan också göra det i ett lugnare tempo. Om du exempelvis har värk behöver du inte springa i den snabbaste takten, utan kan gå i ett långsammare mak och ändå få en utmaning. Med rätt utomhus- och orienteringsutrustning – exempelvis skor, kläder, stämpelpinnar och pannlampor – kan du ge kroppen ännu mer stöd genom terrängen och vädret.

3. Orientering ökar välbefinnandet…

… och det här på grund av att du får naturupplevelser. Det finns forskning som visar att blotta åsynen av träd eller åhörandet av fågelkvitter ger en glädjekick. Naturvistelsen kan öka välbefinnandet så pass mycket att till och med nedstämdhet kan lindras. För att inte tala om de positiva effekterna på stress! Orienteringen har dessutom dubbel effekt på välbefinnandet, då även träning i viss utsträckning kan hjälpa mot psykisk ohälsa alternativt mot de negativa humöreffekterna efter en helt vanlig dålig dag.

4. Att orientera vässar mentala förmågor

Höger, vänster eller rakt fram? När du orienterar ställs du inför en rad beslut. I takt med att du lär dig mer om navigering och problemlösning fattar du också allt mer kvalificerade beslut. Orienteringen vässar flera mentala förmågor och ger den självförtroendestärkande känslan av att fatta beslut utifrån kunskap. Känslan av att faktiskt klara av det och beslutsfattningsvanan kan du sedan ta med dig in i vardagen, såväl i hemmet som på arbetsplatsen. Överlag är navigation en bra-att-ha-kunskap, vem vet när du kan behöva den? Kanske redan på nästa utflykt…

Börja orientera och köpa orienteringsutrustning – hur?

orientering kontroll
Bild: © Rawpixel / iStock

Karta, kompass och stämpelpinne är klassisk orienteringsutrustning. Förutom detta behöver du tåliga kläder och skor, för att lättare hantera terrängen, vädret och dina egna fysiska förutsättningar. Det finns mängder av orienteringsföreningar runt om i landet. Läs mer om orienteringsklubbar och hur orientering fungerar på Orintentering.se eller på Svenskorientering.se. På Smsport.se får du information om allehanda utrustning – läs deras guider och jämför deras produkter för att hitta föremålen som passar dig bäst.

Källa: Britishorienteering.org.uk