Inredning & Trädgård

5 viktiga saker att tänka på när du ska skaffa pool

skaffa pool hemma

Kul att du ska skaffa pool – här har du en handfull tips längs vägen!

I ett inredningsreportage på Expressens Leva & Bo berättar programledaren Erika Åberg att hon ska bygga ekopool, som hon sedan ska låta frysa igen och bli skridskobana på vintrarna. Det här är bara en av otaliga visioner för att skaffa pool i Sverige.

skaffa pool
Bild: © Elenathewise / iStock

Förr kändes en pool i trädgården som något lyxigt. Visst, lite lyx är det fortfarande! Men det är långt från den luxuösa omöjlighet det var för bara något decennium sedan. Även om sommaren är kort i Sverige, väljer många i dag att just satsa på poolbygge.

Kanske är det där du också befinner dig?

Skaffa pool – 5 viktiga frågor att tänka lite extra på

Som med alla stora byggprojekt – för att bygga pool innebär verkligen ett projekt (!) – behöver du fundera några extra varv på de viktigaste frågorna.

1. Vilken typ av pool vill du ha?

Ska poolen grävas ner helt eller halvt eller ska den rent av stå uppe på marken? Beroende på vilket av alternativen du väljer tar projektet olika lång tid att genomföra och ger såklart olika resultat. Det påverkar både kostnaden och utseendet.

pool i trädgård med skog
Bild: © runna10 / iStock

Likaså materialvalet påverkar. Ska det vara en glasfiberpool eller betongpool? Om du vill ha ett färdigt poolpaket kan du kika på Poolgigantens pågående pool kampanj online. Via Poolgiganten.se kan du även få kunnig rådgivning kring bassängtyperna.  

2. Hur stor ska bassängen vara?

Det vanligaste poolmåttet är 4×8 meter, men givetvis väljer du själv storleken utifrån din budget, dina visioner och hur mycket utrymme du faktiskt har.

3. Var ska poolen stå?

Platsen för bassängen kommer både påverka hur väl den harmonierar med resten av tomten och hur mycket skötsel som kommer krävas.

ovanmarkspool
Bild: © -slav- / iStock

Om den placeras under träd kommer du sannolikt behöva fiska upp löv ännu oftare, men det kan samtidigt göra badstunderna till trevliga naturupplevelser.

4. Vilken badtemperatur vill du ha?

Genom att värma upp vattnet kan du förlänga badsäsongen in på hösten. Men för att göra detta måste du ha särskilda pooltillbehör såsom en luftvärmepump eller solcellsdriven pump – det finns ännu fler alternativ. Du kan till och med värma upp poolen genom en värmeväxlare, men då krävs att du redan har ett vattenburet husvärmesystem från början.

5. Hur mycket tid vill du lägga på skötsel?

Poolskötsel kan vara mer eller mindre tidskrävande beroende på typ, storlek och utrustning. Mycket av skötseln kan du få hjälp med – men då måste du förstås betala för tjänsten. Grundläggande skötsel är exempelvis att kolla klor- och pH-värdena, något som återkommer varje vecka. Att tvätta poolen, täcka för den och att eventuellt tömma den inför vintern är exempel på annan nödvändig skötsel.

Därför är det bra att få hjälp med poolbygget

Poolbygge hör inte direkt till de enklare hemmafixprojekten. Många bitar ska falla på plats, det innebär allt från själva monteringen till rördragningarna. För att inte tala om den elektriska installationen!

poolritning
Bild: © Toa55 / iStock

Genom att ta hjälp med delar av eller hela poolbygget förvissar du dig om att varje bit sitter där den ska. Rördragningar och elinstallationer är exempel på hantverk som kräver vana. Tack vare hjälpen ökar chanserna att du får poolen snabbare på plats – och att allt kring bygget dessutom blir rätt.

De allra flesta brukar vilja skaffa pool på våren, så att den blir färdig inför sommaren. Kruxet med detta är att poolföretagen i regel har fullt upp då och att bygget därmed kan ta längre tid än vad du kanske tänkt dig. Planera och var ute i god tid!