Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Recept & Gott

Snart är det dags att plocka rönnbär – och att äta dem

Surt sa räven om rönnbären… Och visst kan rönnbären vara sura! Men efter den första frosten, då blir de sötare.

orange rönnbär på träd
Bild: © lapasmile / iStock

Sveriges natur är full av superfoods. Med lite kunskap om naturens skafferi och dina omgivningar kan du plocka under nästan hela våren, sommaren och hösten. Rönnbär är riktiga superbär och de kan skördas på hösten och vintern, jo, faktiskt även vintertid beroende på väderleken.

Rönnarna tycks växa överallt, ändå är det så få som plockar bären. Lite tur är det ändå att bären får växa hyfsat fritt från människans hand, för detta är mat som fåglarna gillar. Men att plocka några bär här och där när träden ändå står orörda gör kanske inte mycket? Med tanke på bärens nyttighet är det nästan lite märkligt att så få plockar dem.

Rönnbär innehåller C-vitamin

Rönnbären innehåller rikliga mängder C-vitamin och antioxidanter. De innehåller även betakaroten. Nyttigheten till trots äter man ogärna dem direkt ur näven – mycket på grund av att de kan vara sura och beska.

frostnupna rönnbär
Bild: © ElenaNoeva / iStock

Över lag blir rönnbären som godast efter frosten. I oktober och november har de hunnit bli frostnupna och då smakar de som bäst. Det går också bra att lägga bären i frysen ett par timmar, det har en liknande effekt som just frost på bären.

Rönnbär kan dock ätas råa. De kan även ätas på müsli eller i smoothies, liksom de kan användas i bakverk och matlagning. Safta och sylta rönnbär går alldeles utmärkt det också. Rönnbärsgelé är en höst- och vinterklassiker – kanske något du smakat?

Plocka rönnbär – hur gör man?

Oktober och november är alltså den bästa tiden för att plocka rönnbär, alternativt tiden efter den första frosten. Bären lyser i rött och orange och de växer i klungor på träd.

plocka rönnbär
Bild: © Piotr Krzeslak/ iStock

Det finns olika sorters rönnar i Sverige, smaken kan därför variera på de olika bären. Plocka ett ur klungan och smaka på det. Gott? Knipsa då av en kvist, men var rädd om trädet.