Kroppen & Kurer

5 viktiga saker ditt bajs säger om din hälsa

Färgen, formen och konsistensen på ditt bajs kan säga en hel del om din hälsa…

dålig i magen, magproblem, trög i magen, diarré, förstoppning, förstoppad, blod i bajs, blodig avföring, bättre hälsa, hälsa, må bra, bra hälsa

#1 Om ditt bajs är hårt, kommer i små bitar och du måste krysta ut det…

Det här kommer säkert inte som en överraskning: du är förstoppad. Och, ja, man kan ha förstoppning även om man går på toa varje dag. Så länge det bara kommer ut lite bajs åt gången förblir magen trög och full. En av de vanligaste orsakerna till förstoppning – förutom hälsotillstånd som IBS – är ett alldeles för begränsat fiberintag. Prova att äta fiberrik mat såsom frukt, grönsaker, bönor och nötter. Rådfråga sjukvården om bäst kost om du lider av en sjukdom som försämrar tarmfunktionen. Till och med något så oskyldigt som fibrer kan ställa till det för personer med IBS.

#2 Om ditt bajs är rött eller svart…

Röd eller svart avföring kan vara ett tecken på antingen inre eller yttre blödningar. Bajset kan bli rött när hemorrojder spricker eller sprickor inne i ändtarmen börjar blöda. Svart bajs brukar vara ett tecken på att det blöder någonstans därinne i magen – antingen i magsäcken eller i tarmarna. Som du förstår är det här inget att leka med. Man ska alltid uppsöka sjukvård när man påträffar blod i avföringen. Det är inte säkert att det är något farligt, men det är väldigt viktigt att man är på den säkra sidan.

#3 Om ditt bajs är jättelöst men inte diarré…

… Kan det vara så att du har celiaki. Celiaki drabbar ungefär 1 till 2 procent av befolkningen i Sverige. Före du har fått en eventuell diagnos behöver du inte gå all-in för en glutenfri kost, då det kan skada. Prova att utesluta gluten för att experimentera men kom samtidigt ihåg att du inte kan självdiagnosticera celiaki. Det är det bara en läkare som kan göra.

#4 Om ditt bajs flyter istället för att sjunka…

Å, jo, det kan hända! Flytande bajs kan bero på gaser i magen efter att du har ätit bönor, groddar, kål eller en STOR portion mat. Men om det snarare är ett återkommande problem att avföringen inte sjunker ner i toaletten och bajset dessutom har ett oljigt utseende kan det ha att göra med att kroppen inte kan uppta matfettet som den ska. Flera sjukdomar – till exempel inflammation i bukspottkörteln eller matallergi – kan ge sådana här problem. Vänd dig, återigen, till sjukvården ifall du märker att bajset flyter och är oljigt ofta.

#5 Om ditt bajs är tunt som en blyertspenna…

… Kan det – och troligen – innebära att du är förstoppad. Det kan också vara ett tecken på att du har ändtarmscancer, även kallad rektalcancer. Se till att aldrig gå länge med förstoppning utan att uppsöka sjukvård. Det är alltid skönt att få bekräftat att det bara är ”vanlig” förstoppning. Bajset får den pennlika formen av att man krystar och anstränger sig vid toabesöket. Ju mer man spänner sig desto motsträvigare blir analöppningen. Försök att slappna av under toabesöken, om du nu kan göra det.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Prevention
Bild: © gmstockstudio / Adobe Stock