Kroppen & Kurer

5 oväntade hälsofördelar med att bada bastu

Efter en simtur i simhallen, ett kalldopp eller träning på spat – vi älskar att bada bastu! Vi är inte de enda. Med tanke på hur bra bastubad kan få oss att må är det kanske inte så märkligt att aktiviteten kan ha en stärkande inverkan på kropp och psyke. Häng med här för att få reda på fem hälsofördelar med att bada bastu!

bastu bra för hälsan, bastubad, händer i kroppen, bättre hälsa, hälsa, må bra, bra hälsa

#1 Bada bastu kan skydda hjärnan

Vad är väl mer oväntat än att bastubad kan främja minnesförmågan? Vissa studier, som en rapport i den vetenskapliga tidskriften Age and Ageing, tyder också på att hos män som badar bastu flera gånger i veckan kan man se en minskad risk för att utveckla demenssjukdomar. Den positiva hälsoeffekten kan ha att göra med att blodgenomströmningen i hjärnan ökar i de varma temperaturerna. Exakt hur avgörande hälsoeffekt att bada bastu kan ha för hjärnhälsan återstår att se. Forskningsstudierna ligger ännu i sin linda.

#2 Bastubad kan ge snabbare återhämtning

Träning och motion kräver vila och återhämtning. Utan detta får musklerna inte en riktig chans att bli starkare. I Finland har forskare studerat vad som händer när man vistas i en infraröd bastu efter just träning och upptäckt att återhämtningen kan ske upp till 30 minuter snabbare än om man inte hade badat bastu. Det går att läsa mer om detta i studien som har publicerats i tidskriften Springerplus.

#3 Bada bastu kan minska smärtan i kroppen

Värmeterapi är en vanlig behandlingsform vid till exempel kronisk smärta. Så ett härligt bastubad kan göra en positiv skillnad för den mörbultade kroppen. Forskare har publicerat en studie i Journal of Alternative and Complementary Medicine och i artikeln kunnat visa ett samband mellan att bada bastu och minskad smärta hos de som lider av kronisk huvudvärk.

#4 Bastubad kan ge lägre kolesterolnivåer

I Polen har ett forskarteam hittat ett samband mellan nästan dagliga bastubad och lägre kolesterolnivåer hos deltagarna i deras studie. Resultaten från studien finns presenterade i International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health, och i samma artikel kan du ta del av slutsatsen att bada bastu ger samma minskning av kolesterol som måttligt intensiv träning.

#5 Bada bastu kan ge bättre hjärthälsa

Enligt en forskningsstudie, som finns i JAMA Internal Medicine, kan att trycka i bastun nästan dagligen vara precis det hjärtat behöver för ökat välmående. Forskare har tidigare sett en koppling mellan längre bastubad och stärkt kardiovaskulär hälsa. Kända hälsofördelar med att bada bastu är bland annat ett lägre blodtryck och ökad funktion i den vänstra hjärtkammaren. Man vet dock ännu inte hur det här hänger samman.

Text: Sandra Jönsson
Källor: Mens Health; Age and Ageing; Springerplus; Journal of Alternative and Complementary Medicine; International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health; JAMA Internal Medicine
Bild: © sabine hürdler / Adobe Stock