Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 hälsofördelar med att ha en hund

Att ha en hund borgar för ett fantastiskt sällskap, värme och vänskap. Visste du att hundar också är bra för din hälsa? Bättre hälsa listar här 6 hälsofördelar med att ha en hund:

1. Att ha en hund minskar risken för hjärt- och kärlproblem.
Enligt en studie som publicerats i American Journal of Cardiology är det mindre troligt att manliga hundägare dör inom ett år efter sin hjärtinfarkt än om de inte hade haft hund. Forskare anser också att det finns ett samband mellan att ha hund och sänkt blodtryck och kolesterol.

2. Att ha en hund gör dig – och hela familjen (!) – mer aktiv.
I American Journal of Public Health och American Journal of Preventive Health har det publicerats studier som visar att ha en hund i familjen aktiverar såväl föräldrar som barn. Ett exempel på detta är att vuxna hundägare promenerar nästan dubbelt så mycket som de som inte har hund.

3. Att ha en hund kan hjälpa dig igenom en tuff rehabilitering.
Det finns något som kallas terapihundar. Dessa hundar, tränade att hjälpa sjuka och skadade människor genom sin rehabilitering, har visat sig vara ett stort stöd när det behövs som mest, framför allt under långa sjukhusvistelser och rehabiliteringsperioder. En hund kan även vara ett stöd när vardagliga sysslor ska skötas, därför gör den så att den sjuka blir mindre beroende av människorna i omgivningen.

4. Att ha en hund gör att du inte behöver besöka doktorn lika ofta.
I Australien gjordes en undersökning i vilken man sökte efter ett samband mellan att vara hundägare och färre besök hos doktorn. Man hittade ett sådant samband, nämligen att den som har hund (eller katt) gör färre årliga besök hos doktorn än den som inte har hund (eller katt).

5. Att ha en hund gör dig mindre ensam.
Att ha en hund som sällskap minskar känslan av ensamhet. Social isolation påverkar hälsan och humöret negativt, alltså är hundar bra för vår psykiska hälsa. Många äldre lever idag ensamma och något avskärmade från gemenskap. I detta fall har hundar betytt mycket för att ändå kunna känna närhet och att man har någon i sitt dagliga liv.

6. Att ha en hund minskar din ångest och oro.
Oavsett typ av ångest och oro har hundar en positiv och lindrande effekt. Medical College of Virginia har t.ex. gjort en lyckad studie på sambandet mellan att använda hundar (och djur) i terapeutiskt syfte och psykisk ohälsa. Enligt studien minskade hundarna (och djuren) ångesten och oron hos patienterna – och detta avsevärt mycket!

Källor: ABC News; HuffPost Healthy Living
Bild: © Dollars / Dollar Photo Club

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.