Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 personer du som har en kronisk sjukdom kan ha oturen och turen att möta i vardagen

Så du har diagnostiserats med en kronisk och osynlig sjukdom? Kanske har du fått kronisk smärta, ME, fibromyalgi, Chrons sjukdom, diabetes, reumatisk artrit eller en annan sjukdom som påverkar dig varje dag. Den här typen av sjukdomar brukar locka till sig många åsikter och kommentarer från vitt skilda håll – här kommer 6 personer du som har en kronisk sjukdom kan ha oturen och turen att möta i vardagen! 

kronisk sjukdom, kronisk smärta, må dåligt, må bra, bra hälsa, bättre hälsa, psykologi

  1. Personen som tydligt visar att hen inte riktigt tror på att du är sjuk. När man har en kronisk sjukdom åker helhetshälsan oftast bergochdalbana. Jag har full förståelse för att det för en person som själv inte är sjuk kan verka märkligt att man kan må ganska bra en dag, bara för att må skit nästa. Hur frågande man än ställer sig till de tvära kasten hjälper kommentarer som ”Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?!” eller ”Du ser inte ut att vara sjuk” inte den kroniskt sjuka till ett ökat välbefinnande. Ord och skeptiska blickar kan göra stor skada. Till dig som har en kronisk sjukdom vill jag säga en sak: försätt inte dig själv i jobbiga situationer för att vara skeptikerna till lags och för att du inte orkar med kommentarerna. Det är inte värt det. Lägg den energi du har på människor som förstår din situation.
  2. Personen som tycker att du låtsas att du är sjuk för att kunna utnyttja systemet. Jag vet inte hur många gånger jag har hört folk säga att sjukskrivna fibromyalgiker egentligen är lata, att de påstår att de är sjuka för att slippa jobba och kunna leva ett liv i bekvämlighet. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt fördomarna, men väljer nog ändå att skratta. Det finns inget bekvämt med att ha ont och må dåligt varje dag, att inte kunna förverkliga sina karriärdrömmar. Jag vet inte hur det är med dig, jag har i alla fall aldrig träffat någon som blir rik på en sjuklön.
  3. Personen som inte har någon som helst kunskap om din kroniska sjukdom men som tror att hen kan bota den. Som en person med en kronisk sjukdom hör det till min vardag att få tips på olika behandlingar och huskurer från lekmän. Missförstå mig inte, jag vill veta ALLT om nya rön om metoder som kan få mig att må bättre. Problemet är att många råd kommer från personer som inte vet något om sjukdomen, och de är alla bergsäkra på att bara jag går på den där dieten eller tränar på det där sättet kommer jag bli frisk. Saken är den att jag har fått vård av landets främsta experter på min kroniska sjukdom. Under många års tid har jag och sjukvården tillsammans tagit fram metoder som stärker min hälsa. Men frisk kan jag inte bli. Jag tror att det som gör mig mest ledsen med lekmannaråden är att jag kan bli ifrågasatt om jag säger att jag inte vill prova dieten eller träningsmetoden – ”vill du inte bli frisk, eller?”. Det vill jag. Mer än allt. Det är bara det att jag redan har provat hundratals behandlingar, dieter och träningssätt…
  4. Personen som tycker att du skryter när du berättar att du har en kronisk sjukdom. All skepsis mot min sjukdom och att få höra att jag skryter när jag vågar öppna mig för andra och säga att jag är kroniskt sjuk, att jag har kronisk smärta, gör mig mest ledsen. Varför, varför skulle jag skryta om att vara sjuk? Jag har aldrig velat bli ömkad, bara förstådd. Jag vågar nästan inte berätta om min sjukdom för nya människor jag möter, och detta på grund av att det finns vissa som har ett skevt perspektiv på vad att ha en kronisk sjukdom faktiskt kan innebära för den drabbade.
  5. Personen som accepterar dig och din sjukdom trots att hen inte är sjuk själv. Tack och lov finns det helt fantastiska personer som gör allt för att kunna förstå och acceptera min kroniska sjukdom. Att bli accepterad med kronisk smärta och alla symptom som följer med den har varit mer läkande för mig än något annat.
  6. Personen som precis vet och förstår vad det är du går igenom. Som barn trodde jag att jag var ensam om att vara sjuk, det var ju så få unga personer som hade kronisk smärta (vad man då visste om). I takt med att jag blev äldre träffade jag fler och fler personer med ett liknande lidande. Det är underbart att kunna prata av sig och att helt och hållet bli förstådd.

Bild: © Kurhan / Adobe Stock.

1 kommentar

  1. Min arbetsplats är underbar på det sättet, vi är alla olika och har diagnoser men på något sett så fungera vi alla så bra ihop. Man lär sig förstå varandra och samtidigt får man prata ut när man behöver det.

    Det behövs fler platser som den jag jobbar på..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.