Barnsida: Pyssla & Lek! Livsstil & Shopping

7 pyssel och spel för barn som håller på att lära sig alfabetet

När man lär sig alfabetet kan man behöva skriva och säga de 29 bokstäverna om och om igen. Framlänges, baklänges och framlänges. Både som gemener och versaler. Medan man övar för fullt kan man också leka sig till alfabetet. Här har vi samlat sju av våra favoritpyssel och -spel för barn som håller på att lära sig läsa och skriva alfabetet – håll tillgodo! (Observera att artikeln innehåller reklam för och annonslänkar till pyssel och spel vi själva har valt ut från Adlibris, Bamba, Bokus, Lekmer, Leksaksjätten och Stor&Liten och som vi tycker matchar artikelns tema.)

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn

1. ABC-pussel från JaBaDaBaDo @ Bamba

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, alfabetspussel, pusselJaBaDaBaDo är kända för att göra fina klassiska träleksaker för barn. Deras ABC-pussel är inget undantag från detta. Pusslet fyller dock även en pedagogisk funktion. Medan barnen lägger träpusslet med alfabetets 29 bokstäver lär de sig känna igen bokstäverna och vilken ordning de har i alfabetet.

2. Stora ABC-boken av Alain Grée @ Adlibris

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, bokstavsbok, alfabetsbokI Stora ABC-boken ger den franske illustratören Alain Grée många exempel på ord som börjar på varje av alfabetets 29 bokstäver. Barnen får därför inte bara kännedom om bokstäverna utan lär sig även flera ord som börjar på var och en av dem. ”Bläddra fram till bokstaven T och hitta tåg, to­mater och en traktor … Ibland har sidan eller uppslaget en bakgrundsbild, till exempel ett snölandskap med S-ord som släde, snö, snögubbe … och en kort mening som berättar mer om bilden: ’Simon och Sofi ska åka skidor’”, säger produktbeskrivningen.

3. Små kloka barn på bokstavsjakt från ALF @ Lekmer

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, sällskapsspel, brädspel, bokstavsspelVisst kan man leka och spela sig till kunskap! Och det är Små kloka barn på bokstavsjakt från ALF ett ypperligt exempel på. Så här lyder beskrivningen av detta sällskapsspel för barn i åldrarna fyra till nio år: ”ABC-tjuven har stulit bokstäverna i alfabetet men tur i oturen så har tjuven ett hål i sin stora säck och bokstäverna har ramlat ut på stadens gator. Den som först hittar bokstäverna som behövs för att bilda orden på sin spelbricka vinner, och blir hyllad med en bokstavssång av de andra spelarna.”

4. Pastellfärgade alfabetsklossar från Micki @ Leksaksjätten

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, klossar, byggklossar, alfabetsklossar, abc-klossarDe pastellfärgade alfabetsklossarna från Micki är också ett bra sätt att lära sig känna igen bokstäverna i alfabetet. Här får den unga entusiasten en stor flexibilitet då hen kan bygga alfabetet framlänges, baklänges, huller om buller och dessutom använda alfabetsklossarna som helt vanliga byggklossar. Förutom ABC-klossar innehåller setet med byggklossarna siffror och fina bilder.

5. Majas alfabetssånger av Lena Andersson @ Bokus

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, Maja-böcker, Lena Andersson, Majas alfabetssånger, alfabetssångLena Anderssons Maja-böcker är moderna barnboksklassiker och precis som resten av böckerna i serien är bilderboken med Majas alfabetssånger jätte-jätte-jättefin. Titta i boken medan du lyssnar på sångerna på Spotify eller YouTube – och sjung med! Här har du alfabetssångtexten för bokstaven B:

”Blått är mitt hårband, blå är min kjol, blåa är blåbär, blå är viol. Havet är blått och himlen är blå men blåast av allt är nog blåklinten ändå.”

6. ABC-målarbok från Kärnan @ Stor&Liten

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, målarböcker, målarbok, färglägga alfabetetMed Kärnans ABC-målarbok kan barnen lära sig bokstäverna på ett kreativt och lekfullt sätt. I målarboken finns sidor med alfabetets alla bokstäver och tillhörande bilder på djur, frukter och saker som börjar på samma bokstav; A som i apelsin, B som i björn och C som i clown. Fram med kritorna!

7. XL-pärlset ABC från Playbox @ Bamba

lära sig alfabetet, alfabet, ABC, bokstäver, lära sig bokstäverna, barnpyssel, pyssel för barn, pärla, pärlor, pärlplattemönsterAtt pärla alfabetet är ett pyssligt och skojigt alternativ till att lära sig läsa och skriva ABC i textform. Dels lär barnen sig att känna igen bokstäverna, dels ges de möjlighet att pränta in kunskapen genom ytterligare en dimension. Genom att själva forma och skapa bokstäverna med händerna kan det bli lättare att minnas alfabetets 29 bokstäver. När bokstäverna sedan är pärlade kan barnen känna på dem med händerna och fingrarna och på så sätt ha ett taktilt alfabet att återvända till under inlärningsprocessen. Med detta XL-pärlset ABC från pysselmärket Playbox är det bara att sätta igång och pärla bokstäverna. Pysselsetet innehåller likaså mönsterkort för att pärla siffror.