Du visar andra medkänsla när de har det tufft eller livet inte blivit som de tänkt sig. Varför är det ibland så svårt att visa dig självmedkänsla? I denna guide, som handlar om så kallad self-compassion, tipsar Bättre hälsa om 7 strategier för självmedkänsla.
Självmedkänsla, self-compassion, compassion eller självempati är ett redskap som hjälper dig att vara snällare och mer förstående mot dig själv när du inte lever upp till dina egna eller andras förväntningar och krav.
Att känna medkänsla med dig själv skiljer sig egentligen inte från att känna medkänsla med andra. Ändå kan det vara en tuff utmaning att visa dig själv compassion. När du visar andra compassion erkänner du att de lider och du blir dessutom berörd av deras lidande.
Ofta resulterar medkänslan i direkta känslor och handlingar. Du vill till exempel ta hand om personen som lider, trösta hen och hjälpa snarare än att vara dömande och hård. Självmedkänsla innebär att du bemöter dig själv med samma sympati som du bemöter andra som lider.
Det händer att du är mer förstående inför andras lidande än inför ditt eget. Då har du svårt att förlika dig med att du ”misslyckas” ibland, att det är okej att ha en dålig period eller att du inte är perfekt. Du blir hård och dömande mot dig själv.
Vad kan du göra i stället för att vara hård och dömande mot dig själv när du inte mår bra?
7 strategier för självmedkänsla
De 3 grundläggande stegen i self-compassion
1. Var snäll mot dig själv!
Själva essensen i självmedkänsla eller så kallad self-compassion är att du är snäll, varm och förstående mot dig själv när du känner att du inte mår bra, att du inte räcker till eller att du på något sätt har ”misslyckats”.
2. Visa förståelse inför att det är mänskligt att inte vara perfekt.
Många av oss blir arga på oss själva när saker och ting inte går som vi tänkt oss – är det samma sak för dig? Om så är fallet: det är okej att alla bitar inte är på plats. Du är inte mer än mänsklig och du gör så gott du orkar.
3. Praktisera mindfulness.
När du känner självmedkänsla låter du tankar och känslor passera i stället för att undertrycka dem. Du tillåter dig själv att känna eller tänka på ett visst sätt i ögonblicket utan att fördöma känslorna eller tankarna. Att visa medlidande och medkänsla mot dig själv innebär att du också erkänner en viss känsla eller tanke, hur svår och smärtsam den än är.
4 praktiska övningar i self-compassion
4. Fråga dig själv: Hur skulle du behandla en vän?
Vad gör du när en vän pratar ut med dig? Du visar troligen medkänsla. Föreställ dig att en vän gör just detta och hur du skulle agera mot denna. Lär dig av denna övning och visa dig själv samma medkänsla som du skulle visa din vän.
5. Skriv i en self-compassion-dagbok.
Att skriva olika former av dagbok har inom den positiva psykologin visat sig vara ett effektivt sätt att få ett bättre välmående på. Precis som du kan skriva tacksamhetsdagbok kan du även skriva i en self-compassion-dagbok för att bli mer uppmärksam på hur du beter dig mot dig själv i vissa situationer. Denna medvetenhet kan du sedan omvandla till praktiska strategier för att öka din självmedkänsla.
6. Lägg märke till hur du pratar till och om dig själv.
Genom att bli mer uppmärksam på hur du pratar till och om dig själv kan du aktivt förändra din inre, stundom kritiska, röst till att bli mer uppmuntrande och vänlig. Du kan till exempel skriva ner de saker du har sagt till och om dig själv som inte har varit så trevliga i en self-compassion-dagbok och reflektera kring hur din inre kritiska röst får dig att må. Kom gärna på vad du skulle kunna säga i stället, och som får dig att känna dig uppmuntrad.
7. Kom fram till vad det är du verkligen vill uppnå.
De gånger du är riktigt kritisk och hård mot dig själv kan ha att göra med att du känner dig ”misslyckad” på grund av att du inte gör det du vill göra i livet eller att du på något sätt har ”misslyckats” uppnå något som är viktigt för dig. Sådana tankar och känslor är destruktiva och kan vara förödande för din självkänsla. Identifiera vad det är du vill uppnå, vilka drömmar och mål som ligger bakom ditt dömande av dig själv och hitta sätt att uppmuntra dig själv på i stället. Det är troligare att du uppnår dina drömmar och mål om du är snäll och uppmuntrande mot dig själv än om du klankar ner på dig. Du är inte ”misslyckad” – du är fantastisk och har massor att ge! Så ta hand om dig själv.
Källa: Dr. Kristin Neffs webbsida Self-compassion.
Bild: © takasu / Dollar Photo Club.