Kroppen & Kurer

Läskedrycker orsakar 184 000 dödsfall per år

Ett forskarteam på Tufts University har precis släppt en ny rapport. De har i sin rapport kommit fram till att dricka läskedrycker och drycker med mycket socker i orsakar ca 184 000 dödsfall i världen per år.

I Sverige dricker vi ca 778,8 miljoner liter läsk per år, enligt statistik som Sveriges Bryggerier presenterar på sin webbplats. Detta innebär att varje invånare i snitt dricker runt 80,7 liter per år.

I USA dricker ungefär 50 procent av befolkningen läsk eller liknande drycker dagligen, detta trots att bl.a. The American Heart Association rekommenderar en betydligt måttligare konsumtion av läsk och drycker med hög sockernivå. Att dricka läsk har blivit ett globalt fenomen. Det är inget nytt att ökad läskkonsumtion medför ökad ohälsa.

Tidigare har forskare kunnat koppla samman att dricka läsk med ökad risk för t.ex. diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har ett forskarteam från Tufts University i den amerikanska delstaten Massachussetts kommit fram till att läskdrickandet orsakar ca 184 000 dödsfall i världen varje år.

Forskarteamet, som har publicerat sin rapport i den vetenskapliga tidskriften Circulation, presenterade liknande siffror 2010. Då hade det hittat indikationer på att läskedrycker orsakade

  • 133 000 diabetesrelaterade dödsfall
  • 45 000 hjärt- och kärlsjukdomsrelaterade dödsfall
  • 6 450 cancerrelaterade dödsfall.

Du kan läsa mer om studien och forskningsrapporten i detta pressmeddelande från Tufts University.

Källor: Tufts Now och Sveriges Bryggerier.

Bild: © tarasov_vl / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.