Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

8 anledningar till varför du inte borde skratta åt IBS

IBS, irritable bowel syndrome, irritabel tjocktarm, kolon irritabile – ja, även mindre kära barn har många namn. Det kan vara väldigt svårt att acceptera en IBS-diagnos. Tanken på att – som med en kronisk sjukdom – varje dag behöva leva med förstoppning, diarré, magsmärtor och en ständig svullnadskänsla är inte särskilt lockande. Syndromet försvårar vardagen för den som är drabbad – och faktum är att ganska många har IBS (!) – ändå väljer många att skoja friskt om och att skratta åt det. Här kommer Bättre hälsas 8 anledningar till varför du inte borde skratta åt IBS!

8 anledningar till varför du inte borde skratta åt IBS

1. Kolon irritabile kan vara ett följdsymptom på andra kroniska sjukdomar.

Det är vanligt att människor som har kroniska sjukdomar, såsom kronisk smärta i form av fibromyalgi och reumatism, har kolon irritabile. Som om det inte vore nog med en värkande kropp… Att alltid ha ont i muskler och leder tröttar ut kroppen, gör den utmattad. Tänk dig då att dessutom ha magsmärtor.

2. IBS kan få dig att känna dig sjuk, som om du har åkt på en influensa.

När magen härjar som värst, kanske har du varit förstoppad i några dagar eller så eller ätit något som triggade igång symptomen, kan du få en influensa- eller feberkänsla i kroppen. Den kan komma väldigt plötsligt; till exempel under ett restaurangbesök. Just den här situationen är ett stående inslag i komedier. Bajshumor ftw! Not. Den drabbade äter något oväntat och magen bestämmer sig för att lätta på trycket om och om igen. Det. Gör. Ont. Och kroppen blir alldeles skakig.

3. Förstoppning kan ge sprickor och inflammation i ändtarmen.

Förstoppning kan vara ett riktigt h*lvete. Prova att inte gå på toa på en vecka. Svullnadskänslan över och i magen dyker upp första dagen, och efter några dagar börjar ett fasligt tryck byggas upp i buken. Nästa toabesök kan bli smärtsamt och ge upphov till sprickor och ett slags inflammation i ändtarmen, det vill säga förutom hemorrojder. Bli inte förvånad om du hittar blod i avföringen. Du är med största sannolikhet inte dödligt sjuk. Men visst är det tråkigt och inte särskilt roligt?

4. Diarréer kan torka ut kroppen och göra dig alldeles matt.

Undertecknaren till artikeln känner många – väldigt många – som upplever att de helt och hållet har tappat kontrollen över vardagen på grund av att deras IBS ger upphov till långa diarréperioder. Diarréer kan vara ”farliga” om de pågår under en längre tid – se till att dricka mycket vatten så att kroppen inte torkar ut! Det finns inget lustigt i att behöva springa fram och tillbaka på toaletten under en arbetsdag eller när du för en gångs skull ska göra något kul. Dessutom blir kroppen jätte-jättetrött av alla toabesök.

5. Omgivningens syn på kolon irritabile kan vara lika jobbig som symptomen.

Det är egentligen inte så märkligt; du mår inte bra, har gått på toa flera gånger under dagen och så börjar det skämtas om toabesök, bajs och IBS. Kanske klämmer du fram en ursäkt – ”jag har en känslig mage” – eller något i den stilen, alltmedan kinderna hettar. Okej, nu hoppas Bättre hälsa att du har snällare människor i din omgivning än så, vilket du säkert har. <3 När ska TV börja ta ansvar för den bild de sprider av sjukdomar och syndrom?

6. IBS-symptomen kommer troligen inte att försvinna, det kan mycket väl vara så att du måste leva med dem varje dag.

Så är det med hälsa, ohälsa, sjukdomar och syndrom att allt inte går över. Det är därför det finns begrepp som kroniska sjukdomar. Det finns inga ord som kan beskriva förlusten av välmående, men hur jobbigt det än är att känna dig sjuk kommer du till slut hitta strategier som funkar för dig och din IBS. Sjukvårdens allmänna råd brukar vara att undvika stress och viss mat…

7. … Det finns dock inga enkla lösningar som funkar för exakt alla med kolon irritabile.

Somliga med IBS blir sämre av att äta gluten, rött kött, dricka alkohol eller att äta mjölkprodukter. Andra klarar av att äta livsmedlen utan att gå under. Vissa behöver äta en fiberrik kost för att hålla igång magen medan andra blir förstoppade av fibrer. Du får helt enkelt testa dig fram – krångligt, vi vet! Förhoppningsvis hittar du en livsstil och kost som passar just din mage.

8. När man har IBS är det inte alltid så lätt att planera in saker.

Det finns nog ingen som planerar in att åka på diarréer nästa torsdag. Symptomen kan komma som en oangenäm överraskning, och stundom när man har flera saker att göra. Ta inte illa upp ifall din kompis måste dra sig ur det där cafébesöket, det handlar inte om dig. Man väljer inte att bli sjuk. Det bara blir så. Du är säkert en stöttande familjemedlem eller vän som har förstått hur viktigt det är att visa förståelse för att livet kan komma emellan ibland. <3

Bild: © Antonioguillem / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.