Kroppen & Kurer

8 huskurer för svullna fötter

Har du problem med svullna fötter? Här tipsar Bättre hälsa om åtta huskurer som kan hjälpa dig att lindra besvären!

huskur, fötter, svullna fötter, fötterna är svullna, bota, bra hälsa, hälsa, bättre hälsa, må bra, vätska i fötterna, vatten i fötterna, vatten i benen, vatten i kroppen, ödem

1. Hydroterapi

Hydroterapi för fötterna innebär att du pendlar mellan att doppa just fötterna i varmt och kallt vatten. Det varma vattnet gör så att blodkärlen vidgar sig medan det kalla vattnet gör så att kärlen dras samman. Genom att variera det varma och det kalla kan blodcirkulation bli bättre och vätskeansamlingar minska såväl i fötterna som i anklarna. Lägg fötterna i ett varmt fotbad i tre till fem minuter. Lägg dem sedan i ett kallt fotbad i 30 till 60 sekunder. Varva de varma och de kalla fotbaden med varandra i 15 till 20 minuter.

2. Epsomsalt

Att hälla epsomsalt i badet kan lätta på trycket i dina svullna fötter och sägs vara välgörande för hela kroppen. Det är magnesiumsulfatet i detta salt som kan reducera svullnader och öka blodcirkulationen i kroppen. Många använder epsomsalt som en huskur mot muskelspänningar och -värk. Häll epsomsalt i ett varmt eller kallt fotbad och lägg fötterna i badet i mellan 10 och 20 minuter. Upprepa proceduren tre gånger i veckan. Att det kan lindra spänningar och oro i kroppen är såklart en härlig bonus.

3. Träning

Även om dina svullna fötter och anklar känns stora och klumpiga och dessutom värker så att du nästan blir tokig av smärtan, kan det vara en god idé att försöka träna och motionerna. Träning och motion kan nämligen ha en positiv hälsoeffekt på svullnad och vätskeansamlingar i fötterna och benen. Om du tycker det är för jobbigt att stödja dig på fötterna kan du prova att simma i stället.

4. Stödstrumpor

Att bära stödstrumpor kan minska risken för att vätska samlas i fötterna, anklarna och benen och kan likaså minska läckage från kapillärer, som kan göra svullnaden i fötterna ännu värre. Det kan således även vara hälsomässigt förebyggande att använda stödstrumpor.

5. Lyftning

Lägg upp, och på så sätt, lyft fötterna för att minska risken för ökad svullnad i dem. Det är viktigt att du lyfter dem ovanför hjärtnivån, vilket du lättast gör genom att lägga dig ner på rygg och att lyfta fötterna längs väggen under några minuter. Den här övningen kan du göra dagligen, om du nu har problem med svullna fötter.

6. Magnesium

Svullna fötter kan – notera ordet kan – bero på magnesiumbrist. Brist på mineralet magnesium kan åtgärdas med hjälp av magnesiumtabletter, men allra helst bör du äta en kost som är rik på mineralet. Gröna grönsaker, nötter, baljväxter, fullkornsprodukter, frön, kött och fisk är livsmedel som är särskilt magnesiumrika. Vissa kroniska sjukdomar, såsom tarmsjukdomar, kan ge upphov till brist på magnesium.

7. Minskat saltintag

Hur mycket salt du äter kan påverka svullnaden i till exempel dina fötter – prova att minska saltintaget för att se om det kan minska vätskeansamlingarna!

8. Massage

Genom att aktivera lymfsystemet, något som vidare hjälper kroppen att driva ut överflödiga vätskor, kan massage minska svullnaden i fötterna. Prova att ge dig självmassage, antingen med händerna eller en massageboll som redskap.

Källa: Reader’s Digest
Bild: © chuugo / Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.