Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

8 sätt att få gladare morgnar

Med dessa åtta sätt att få gladare morgnar kanske jag också kan få känna mig på topp när jag börjar dagen…

vakna på rätt sida, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, bättre morgnar, bra morgnar, bli piggare, bli gladare

1. Skippa kallpratet

Jag har alltid trott att det bara är jag som mår dåligt av kallprat. Men tvärtom visar en forskningsrapport, som är publicerad i tidskriften Psychological Science, att de allra flesta blir gladare av meningsfulla samtal under vilka man pratar om saker som är viktiga för en. Börja dagen med att ställa intresserade frågor till den du pratar med och att svara personligt och engagerat på frågor som ställs till dig.

2. Bli nostalgisk

Att tänka tillbaka på dina lyckligaste ögonblick gör dig inte bara glad i stunden, de glada tankarna kan hänga med dig hela dagen och göra så att du känner dig hoppfull inför vad som väntar dig.

3. Omge dig av blommor

Kanske en aning konstigt kan en så enkel sak som att äta frukost vid ett bord som är dukat med blommor lyfta humöret. Enligt en studie från Harvard Medical School blev de kvinnliga deltagare som såg blommor när de vaknade glada, mindre oroliga och mer energiska.

4. Sov på rätt sida

Kan man sova – och därmed vakna – på rätt eller fel sida? Om man ska tro på det som skrivs i en forskningsrapport i tidskriften Sleep and Hypnosis kan man faktiskt det. Personer, däribland jag själv, som ofta sover på vänster sida tenderar att ha fler bisarra drömmar och mardrömmar. Detta skulle kunna bero på att kroppens organ blir störda av trycket och belastningen från när vänstersidan pressas mot madrassen. Med det här som bakgrund är det väl inte heller otroligt att de som sover på högersidan vanligen känner sig mer utvilade under dagen.

5. Drick ett glas apelsinjuice

Färskpressad apelsinjuice innehåller inte bara uppiggande vitamin C utan även vitamin B6 och folsyra som, enligt Oprah.com, kan motverka att man hamnar i en depression.

6. Lägg dig en timme tidigare

Om du inte har insomningssvårigheter kan du ta till ett bra knep: gå och lägg dig en timme tidigare. På så sätt får du en timmes extra sömn och kan vakna utvilad. Och när du känner dig utvilad… ja, då blir du mer på alerten och tycker att livet är roligare. Så det här med sömn kan vara en riktig mirakelkur. På fullaste allvar kan för lite sömn leda till att du ”tappar” din humor. Detta indikerar en studie som psykologiprofessorn William D. S. Killgore har publicerat i Journal of Sleep – läs den här!

7. Gör 20 burpees utomhus…

… eller någon annan träningsövning som tar cirka fem minuter. Snabba övningar som engagerar hela kroppen kan både få dig att vakna och göra dig gladare. När du dessutom gör övningarna utomhus får humöret en skjuts uppåt. Åtminstone om man ska tro Oprah.com.

8. Undvik att gråta dig till sömns

När du är med om något som är så tungt att du bara måste gråta ut i sängen kan det vara en bra idé att försöka hålla dig vaken ett tag efteråt, då sömn gör så att hjärnan lättare minns. Genom att hålla dig vaken en stund kan du neutralisera de starka känslorna något. Du kan läsa mer om hur sömn bevarar våra emotioner i tidskriften Frontiers in Integrative Neuroscience.

Källor: Psychological Science; PR Newswire; Sleep and Hypnosis; Oprah.com; Journal of Sleep; Frontiers in Integrative Neuroscience.
Bild: © Antonioguillem / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.