Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

9 skäl till varför du ska skratta dig till bättre hälsa

Hur kan skratt påverka hälsan?

skratt hälsa

Du har säkert någon gång skrattat så mycket att magen knutit sig, du nästan fått håll, andan fastnat i halsen och du känt dig matt i kroppen – som om du har tränat på gymmet. Någon annan gång har du troligen skrattat tillsammans med en vän och upplevt att ni medan ni skrattade blev ännu tajtare vänner. Detta har gjort dig gladare och du har mått bra. Både i kropp och knopp. Inget av det här är omöjligt. Skratt har nämligen flera olika kopplingar till träning, socialt samspel och bättre hälsa. Här har du 9 skäl till varför du ska skratta dig till bättre hälsa.

1. Att skratta minskar stress

Känner du dig stressad? Gör i så fall roliga saker så att du skrattar ofta. När du skrattar minskar nivån av stresshormoner, till exempel kortisol, i kroppen. Först ökar hjärtrytmen något och du andas snabbare, men när skrattet avklingar sprider sig ett lugn i hela kroppen.

2. Att skratta hjälper dig hantera svåra situationer

Att hamna i svåra situationer som ligger bortom din kontroll är oundvikligt. Du kan bli uppsagd från jobbet, drabbas av sjukdom eller hamna i en skilsmässa. Händelser som dessa får dig att känna dig hjälplös. Även om du inte kan styra över vad som händer dig kan du i många fall välja hur du hanterar händelserna. Att skratta – ja, till och med när allt känns mörkt och eländigt – kan ge dig en känsla av kontroll över en hopplös situation.

3. Att skratta tillsammans stärker relationsbanden

De relationer du har till andra människor påverkar din hälsa och ditt välmående. Att skratta tillsammans stärker banden människor emellan. Hälsosamma relationer gör dig lyckligare och ger dig ett sammanhang. Därför upplever du också att du mår bättre och har en bättre livskvalitet.

4. Att skratta förbättrar din sömn

Minskad stress och bättre relationer – inte att undra på att du är mer avslappnad! Det finns en koppling mellan skratt och avslappning och därmed mellan att skratta och bättre sömn. Även om du har värk kan du sova bra efter ett hjärtligt skratt.

5. Att skratta minskar smärta

Det må så vara att skratta kanske inte är den bästa medicinen mot allt, men ett härligt skratt kan däremot minska smärta. När du skrattar frigörs endorfiner som kan lindra det onda, även intensiv och kronisk smärta. Åtminstone för stunden.

6. Att skratta liknar träning

Effekten av att skratta påminner om träning och annan fysisk aktivitet. Om du skrattar i 15 minuter kan du uppnå liknande resultat i kroppen som om du hade löptränat eller gjort någon form av aerobics. Så om du undrar varför det känns som om du har tränat efter att du har skrattat har du nu svaret!

7. Att skratta stabiliserar blodtrycket

Skratt kan minska eller stabilisera blodtrycket och dessutom ge bättre genomströmning i kroppen. Blodet får nytt syre snabbare, något som kan vara bra mot exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

8. Att skratta piggar upp organen

Den samlade effekten av stabiliserat blodtryck, förbättrad genomströmning, minskad nivå av stresshormoner och träningsliknande processer medför att organen i kroppen får energi. När du skrattar skickar du uppiggande signaler till hjärtat, hjärnan och lungorna.

9. Att skratta stärker immunsystemet

Den kanske viktigaste anledningen till varför du ska skratta så mycket du bara kan har att göra med ditt immunsystem. Stress och stresshormoner kan verkligen ställa till det för ditt immunsystem. Då att skratta minskar nivån av stresshormoner i din kropp blir immunsystemet mer stabilt. Antikropparna kan göra det de ska göra: ta bort ämnen som är skadliga för dig.

Källor: CNN, Discovery, Psychology Today och WebMD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.