Kroppen & Kurer

9 naturliga huskurer för en orolig mage

När du är gasig, förstoppad eller mår illa är det skönt med lindring. Skafferiet därhemma kan vara ett riktigt medicinskåp när det kommer till att dämpa oron – testa dessa 9 naturliga huskurer för en orolig mage!

9 naturliga huskurer för en orolig mage1. Dämpa oron i magen med morotsjuice

Morotsjuice innehåller en rad ämnen som är bra för både kroppen och knoppen. En huskur som kan hjälpa mot vinterinfluensan och som samtidigt kan lugna en orolig mage är att dricka morotsjuice med pepparmynta i. Börja med att koka fyra skalade morötter och en sked pepparmynta i ca 1 l vatten. Koka blandningen i ca 15 min och i medelhög värme, tills morötterna är mjuka. Mixa sedan och njut av kuren. Ett tips är att tillsätta ingefära i blandningen för att göra hälsobrygden mildare mot magen eller att ha i pressad citron för smakens skull.

2. Stoppa diarréer med risvatten

Risvatten innehåller en del positiva ämnen för en bättre hälsa, som till exempel ämnen som gynnar håret och huden. Risvatten är även en huskur för en orolig mage. Framför allt används kuren eftersom man anser att den kan stoppa diarréer. Koka ca 1 dl ris i 14 dl vatten under 15 min. Filtrera sedan bort riset och drick vattnet varmt. Risvattnet kan smaksättas med honung eller socker, om du nu skulle ha svårt för smaken.

3. Ät rostat bröd för att reducera giftiga ämnen

En orolig mage kan bli bättre med hjälp av rostat bröd. Kuren sägs fungera särskilt bra om brödet har bränts vid lite lätt, för då kan det absorbera de giftiga ämnen som gör dig sjuk. Rosta brödet ordentligt, gärna tills det har fått en mörk ton. För att maskera den något brända ytan kan du breda smör eller sylt på mackan.

4. Drick äppelcidervinäger för att motverka halsbränna och magkrångel

Hicka, halsbränna och sura uppstötningar kan komma från magtrakten och ge upphov till en obehagskänsla i hela magen. Många dricker äppelcidervinäger för att motverka halsbränna och magkrångel. Testa att blanda 1 msk äppelcidervinäger, ca 2,5 dl varmt vatten och 1 msk honung, och drick blandningen. Äppelcidervinäger kan också lätta på gaser och kramper i magen.

5. Motverka förstoppning genom att äta till exempel katrinplommon

Knepen för att bota förstoppning är många; genom att äta körsbär, russin, aprikoser eller katrinplommon kan man underlätta besvären och till och med få bukt med en trög mage. De ovannämnda livsmedlen innehåller nämligen ett laxerande ämne som aktiverar mag- och tarmsystemet, vilket motverkar förstoppning.

6. Ät yoghurt med levande bakteriekultur

Yoghurt är inte bara gott utan kan hjälpa mot en besvärlig mage. Mejeriprodukter kan vara skonsamma mot magen, om man nu inte har allergi eller intolerans mot dem, men just yoghurt innehåller vissa bakterier som kan hålla magen i trim och på samma gång stärka immunförsvaret. Välj gärna en yoghurt med en låg sockerhalt.

7. Krydda med kumminfrön för att skydda magen

Kumminfrön är en populär huskur mot en orolig mage, och detta på grund av att de kan reducera risken för en viss skadlig bakterietillväxt i tarmarna. Att efter maten lägga till en handfull kumminfrön i din måltid kan därför hjälpa dig att motverka besvär som en gasig och uppsvälld mage.

8. Drick en kopp fänkålste för att lindra olika magåkommor

Vare sig du är gasig, uppsvälld, illamående eller för tillfället kämpar med andra magåkommor kan att dricka en kopp te gjord på fänkål göra susen. Det går också alldeles utmärkt att äta rå fänkål, men när magen inte mår riktigt hundra kan värme – te är trots allt varmt – i sig göra skillnad.

9. Lägg en värmekudde på magen

När det gör ont i magen kan lindring i form av värme vara undergörande. Prova att lägga en värmekudde på magen, på så sätt strömmar blodet till huden. Detta leder i sin tur till att fokus skiftas från insidan till utsidan och att smärtan i magen inte blir lika påtaglig.

Text: Copybyrån Jally.
Bearbetning: Sandra Jönsson.
Källa: Reader’s Digest.
Bild: © wavebreakmedia / Shutterstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.