Kroppen & Kurer

9 sätt att göra om skräpet därhemma till förband

Stoppa näsblod med hjälp av en klädnypa och förebygg handsmärtor med hjälp av gummiband – skräplådan är ett riktigt medicinskåp! Inspirerade av Reader’s Digest presenterar Bättre hälsa 9 sätt att göra om skräpet därhemma till förband.

1. Stoppa näsblod med hjälp av en klädnypa

Det är väl inte bara Bättre hälsa som har massor av klädnypor som ligger och skräpar? Om du eller någon annan i hemmet skulle blöda näsblod kan en klädnypa vara riktigt behjälplig. Sätt dig, rak i ryggen, och luta huvudet framåt. Kläm fast en klädnypa på nästippen och låt den sitta där i c:a tio minuter för att stoppa blodflödet.

2. Skydda skoskavet med hjälp av silvertejp

Alla som någon gång har haft skoskav vet hur svårt det kan vara att få skoskavsplåstret att sitta på plats. Med hjälp av en bit gasväv, som du klipper till och sätter över skoskavet, och silvertejp kommer förbandet definitivt sitta kvar.

3. Lindra smärtor i foten med hjälp av en penna

Värker fötterna efter en lång dag på golvet? Plocka fram några pennor – gärna blyertspennor – lägg dem på golvet och plocka upp dem med dina tår. Genom att göra detta stretchar du foten och kan på så sätt känna lindring.

4. Ta bort en flisa med maskeringstejp

Ibland kan att gnugga med ett finger över en bit maskeringstejp och att sedan dra bort tejpen ta bort en flisa på ett effektivt och hyfsat smärtfritt sätt. Prova detta husmorsknep före du försöker fånga upp flisan med en nål.

5. Fila en bruten eller naggad nagel med en tändsticka

Aj, för brutna eller kantstötta naglar. Om en nagel skulle bråka med dig kan du enkelt fila till den med hjälp av toppen på en tändsticka.

6. Gör en liten skena av en glasspinne

Att bryta fingret gör ont och kräver att du åker till akuten för omplåstring. Men du kan göra ett tillfälligt förband genom att göra en skena av en glasspinne. Lägg fingret mot en glasspinne och linda bandage runt den. Som skrivet, temporärt men stödjande.

7. Förebygg karpaltunnelsyndrom med hjälp av ett gummiband

Händerna kan ta skada av monotona och repetitiva rörelser. Vill det sig riktigt illa kan du till och med få karpaltunnelsyndrom genom att inte träna händerna. Förebygg risken för smärtor och syndrom i händerna, gör övningar dagligen. Du kan till exempel föra samman varje fingertopp med tummen och sedan trä gummiband precis under naglarna, varpå du spretar med fingrarna och slappnar av c:a tio gånger.

8. Trä en ballong över ett skärsår för att skydda det

Skärsår må vara små men de kan irritera, svida och värka som bara den. Om du har en ballong som ligger i skräplådan kan du med fördel plocka fram den och trä den över skärsåret för att skydda det mot vatten och stötar. Läkningsprocessen kommer skyndas på.

9. Lindra huvudvärk med hjälp av en scarf

Bättre hälsa har säkert tio sjaletter som ligger helt oanvända i en byrålåda. Det är bra att åtminstone ha en scarf hemma. Framför allt om du skulle drabbas av huvudvärk. Då kan du nämligen knyta sjaletten runt pannan. Detta hämmar blodflödet i huvudet vilket i sin tur dämpar smärtan.

Källa: Reader’s Digest.

Bild: © davidsonlentz / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.