Kultur & Kuriosa Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

9 tips för ett vegetariskt julbord

Vilka maträtter kan du servera på ett vegetariskt julbord? Här har du 9 tips!

tips vegetariskt julbord
Bilder: © knape via Getty Images Signature på Canva.com; JuliaLazarova via Getty Images på Canva.com

Hälsan, miljön och smaken, det finns många skäl att ha ett vegetariskt julbord i år. Som en bonus blir julmaten dessutom mer lättsmält. Om du inte vill äta halvfabricerade köttsubstitut kan du ganska enkelt göra egen färs av röda linser eller morötter. Lins- eller morotsbiffar som du i stället rullar till ”köttbullar”, ja, alternativen är många!

1. Vegetariska köttbullar

Det finns många vegetariska substitut för köttbullar. Anamma, Dafgård, Felix och Hälsans kök är exempel på färdiga fabrikat av vegetariska köttbullar. Om du vill ha en nyttigare variant kan du göra köttbullarna själv. Gör dem av röda linser, morötter, rödbetor eller av något annat grönt. Falafel med saffran i är inte heller så dumt att ha på det vegetariska julbordet.  

2. Vegetarisk julskinka

Quorn har ett substitut för julskinka: Helgspecial. Du kan även göra vegetarisk julskinka från grunden. Gör den av rotselleri eller seitan, bara för att nämna ett par exempel på passande skinkbaser.

3. Vegetarisk Janssons frestelse

Utan ansjovisen blir Janssons frestelse vegetarisk för de flesta. Men om du hellre vill ha en vegansk gratäng kan du använda dig av detta recept, som har aubergine som substitut för ansjovis.

4. Vegetarisk sill

Inte alla vegetarianer äter fisk, så ett alternativ är att göra vegetarisk sill av inlagda morötter. Du kan även köpa färdiga sillsubstitut i mataffären.

5. Brunkål, grönkål och rödkål

Brunkål, grönkål och rödkål, det är enkelt att göra kålsorterna vegetariska. Skippa bara köttspadet.

6. Vegetarisk rödbetssallad

Rödbetssallad är oftast laktovegetarisk. Om du vill ha den vegansk finns sådana alternativ numera att köpa i matbutikerna, exempelvis från Rydbergs. Annars hittar du ett vegetariskt respektive ett veganskt recept via länkarna.

7. Vörtbröd med russin

Vörtbröd är vanligen vegetariska och smakar gott ihop med den kryddiga julmaten. Här har du ett recept för vörtbröd med russin!

8. Vegetarisk julsallad

Okej, så det är inte alls svårt att få till en vegetarisk julsallad. Det är mer en fråga om vilka ingredienser den ska innehålla – och oj, vad många fina idéer som finns inför det vegetariska julbordet. Har du provat grönkålssallad med apelsin eller rostad brysselkålssallad?

9. Vegetarisk ris à la Malta

Ris à la Malta är i regel laktovegetarisk. Du kan enkelt göra denna efterrätt vegansk genom att byta ut mjölkprodukterna mot växtbaserade drycker – se här!