Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Skydda ögonen genom att bära solglasögon

köpa nya solglasögon

Att ett par solglasögon kan fixa stilen håller nog de flesta med om. Så är ju också solbrillor en populär accessoar, som finns i alla tänkbara färger och former. För många är glasögonen mycket mer än en snygg pryl, det är ett effektivt sätt att skydda ögonen. UV-strålning och reflektioner från solen kan påverka ögonhälsan och därför är det en bra idé att bära solglasögon. På https://vonvilo.se/ finns kvalitativa solglasögon med snygg design. In och kika!

så kan solglasögon skydda ögonen mot skador
Bild: © Ajeng Angistya via Pexels

Du vet hur du skyddar huden mot solens UV-strålar? Samma sak bör du göra med ögonen. Det finns både UVA-strålning och UVB-strålning. De olika strålningsformerna påverkar ögonhälsan något olika.

UVA-strålarna kan orsaka skador på gula fläcken, som i ett ”friskt” tillstånd hjälper dig se detaljer klart och tydligt. UVB-strålarna kan i sin tur skada ögats främre del, det är delen där både linsen och hornhinnan sitter. Att bära solglasögon kan minska risken för sådana här skador.

Färgen på solglasögonen påverkar hur stor nytta de gör

Modet gällande solglasögonfärger kommer och går, och då särskilt vad gäller färgerna på själva glaset. Somliga av färgerna hjälper synen att bli bättre i olika situationer. Visste du att exempelvis brunfärgade glas gör så att kontrasterna upplevs som skarpare?

välja färg på glasögonglas
Bild: © mark2006 via Pixabay

När du golfar eller strövar i grönskan kan däremot ett par gröna glas vara det bästa alternativet, liksom grått glas är tacksamt att använda när du befinner dig i miljöer där ljuset reflekteras mycket. Gråa solglasögon reflekterar nämligen snö och vatten. De har likaså en autentisk färgåtergivning.

Polariserande solglasögon ger allra bäst ögonskydd

Polariserande solglasögon ger ett bra ögonskydd mot reflekterande ljus och därmed ett bättre UV-skydd än icke-polariserande glasögon. När du kör bil kan det dessutom vara skönt att slippa bländning från solen, då det kan göra att du tappar fokus. På https://vonvilo.se har samtliga solglasögonen i utbudet polariserande glas.

Viktigt att glasögonen även har ett starkt UV-skydd

Ju starkare UV-skydd, desto bättre ögonskydd. När du köper solglasögon kan du med fördel kolla vilket sorts skydd mot UV-strålning de har. Det finns olika klassificeringar som beskriver hur högt UV-skyddet är. Välj därutöver ett par bågar som passar din ansiktsform, för glasögonen fungerar som bäst när de sitter som smäck.

Det här bör du tänka på när du ska köpa solglasögon

Nedanför följer en sammanfattning av vad du bör tänka på när du ska köpa nya solglasögon – se här:

  • Välj rätt färg utifrån användningsområde och för optimalt skydd
  • Köp polariserande glas för att undvika att bli bländad och för att skydda ögonen mot UV-strålarna
  • Köp glas med ytterligare UV-skydd för att skydda ögonen när du vistas i solen
  • Välj rätt form på glasögonen så att de sitter skönt, praktiskt och skyddar rätt ställen

Därför är solglasögonen så viktiga för ögonhälsan

Vad händer med ögonhälsan om du skippar att bära solglasögon under utomhusvistelserna i solen? Precis som huden kan bli solskadad kan ögonen bli solskadade. De kan till och med drabbas av en form av solbränna. Bristande UV-skydd kan i längden leda till hudcancer även runt ögonen. Problem med gråstarr och gula fläcken är andra exempel på varför det är viktigt att bära solglasögon.

solglasögon uv skydd hälsa
Bild: © EVG Photos via Pexels

Ta hand om ögonen på samma fantastiska sätt som du tar hand om resten av kroppen.

Källa: https://www.webmd.com/eye-health/sunglasses-protect-eyes