Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil

9 tips för hur du inreder ett harmoniskt sovrum

Ett sovrum för mera lugn och ro – här har du tipsen för att skapa harmoni i rummet!

harmoniskt sovrum
Bild: © ArchiViz / iStock

Det är de små sakerna som gör det och det gäller även när du inreder för ett mera harmoniskt sovrum. Vilka är de bästa inredningsknepen för att få en avkopplande sovplats?

1. Rensa sovrummet från prylar och skräp. Det finns nästan inget som stressar så mycket som total röra – eller som smuts. Håll därför rummet välstädat.

2. Använd rummet som det är tänkt att användas. Förslagsvis för sömn, vila samt för romantik. Undvik med andra ord att belamra det med föremål för andra ändamål.

3. Stäng ute jobbet från sovrummet genom att inte fylla det med kontorsmöbler, datorer och skrivare. Om inte omedelbart så efter ett tag kommer det annars bli svårt att varva ner i rummet. Du vill inte att din plats för återhämtning ska signalera jobb, jobb och jobb.

4. Dekorera med neutrala färger. Det gör inget om du håller dig till en och samma färgskala – i alla fall inte för lugnets skull. För mera rörelse i inredningen kan du i stället använda olika strukturer, en väldigt enkel sak för att skapa mera liv utan att klämma in skrikiga mönster.

5. Mjuka upp med textilier! Textilierna tillför sovrummet en mjukhet och gör så att du ser mindre av stela möbler och hårda kanter. De är också ett ypperligt sätt att bryta av med olika texturer.

6. Skippa spegeln om du inte måste ha en. Det här med att undvika speglar i sovrummet är något av en feng shui-grej – men visst kan det vara ganska stressande med alla dessa extra personer i sovrummet även om det bara är du?

7. Se till att ha luft runt sängen. Det är ofta lättare att komma till ro när du slipper känna att du ligger inklämd mot en vägg eller ett fönster. Likaså när du kan ställa fötterna på golvet utan att behöva kliva över någon annan. Placera därför sängen så att den står mitt i rummet, med endast huvudgaveln mot väggen.

8. Undvik teknik i sovrummet – onödigt att fylla sovplatsen med distraktioner. Skärmar ser du ändå tillräckligt av under dagen.

9. Möjliggör vilsamt mörker genom att skaffa mörkläggningsgardiner. Att sova i ett mörkt sovrum kan göra under för sömnkvaliteten – prova!

Källor: Femina.se; Prevention.com