Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer

Så väljer du rätt kontinentalsäng – några allmänna tips

prova sängar

Med tanke på att du sover en tredjedel av livet är sängen en av de viktigaste investeringarna du gör i dig själv. Hur väljer du rätt säng?

sänga Nordiska rum
Bild: © Nordiskarum / Nordiskarum.se
Har du sett en så lyxig kontinentalsäng? Sängen heter Amore och du hittar den på Nordiskarum. Du matchar den snyggast med de kompletterande sammetsmöblerna i serien. Hela möbelsetet finns på Nordiskarum.se.

Den här guiden handlar om att välja rätt kontinentalsäng utifrån dina förutsättningar. Egentligen handlar den om att välja säng över huvud taget och är därför användbar när du ska köpa en ny sovmöbel. Så mycket tid som du tillbringar sovandes är det av yttersta vikt att kroppen får vila på en bädd som ger bästa möjliga avlastning.

Sovställningen påverkar hur bra du ligger i sängen

Spelar sovställningen roll för hur bra du ligger i sängen? Huruvida du sover på rygg, mage eller på sidan är en viktig aspekt du bör väga in i valet av kontinentalsäng, i valet av vilken säng som helst. Du som har för vana att sova på sidan bör ha en madrass som kroppsdelarna kan sjunka ner i. Du som däremot sover på rygg eller mage bör välja en säng med madrass som hjälper kroppen hålla en rätare position när du ligger ner.

Längdens och viktens betydelse för valet av madrassen

sängar nordiskarum
Bild: © Nordiskarum / Nordiskarum.se
Här ser du Nordiskarums stilrena kontinentalsäng Plaza.

Om man generaliserar brukar rådet för att välja rätt säng vara att ju längre och tyngre kropp, desto hårdare madrass. Det ligger en hel del i tipset, men i detta bör du väga in dina individuella förutsättningar. Värk i nacke och rygg är exempel på förutsättningar som kan ändra utgångsläget och som gör att du bör prova dig fram. När du utforskar utbudet av kontinentalsängar bör du titta närmare på alternativen som ger dig mest utrymme. Du kommer troligen sova bättre i en säng som låter dig ta plats.

En kontinentalsäng är bekväm, stabil och snygg…

… om den är en kontinentalsäng med bra kvalitet. Hur mycket sängen kostar ger visserligen en bild av dess kvalitet och medföljande garantier, men priset säger inte allt. Nordiskarum är ett exempel på en nätbutik som säljer kvalitativa och prisvärda kontinentalsängar och som kan sälja sängarna billigare eftersom de får dem direkt från fabriken.

Många föredrar kontinentalsängar, då dessa sängar kännetecknas av snygg design. Möbeln går i ett: madrass, gavel och ben. Denna form av säng har också flera bottnar, vilket ger ökad bekvämlighet, följsamhet och stabilitet. Det finns både för- och nackdelar med madrassen – som med alla typer av sängar.

Stabiliteten i kombination med att madrassen vanligen är i ett enda stycke, gör att du slipper sjunka ner mot mitten. Madrassen är rakt igenom stadig, oavsett var någonstans du ligger. Samtidigt är sängen också mindre flexibel, i alla fall om den är en dubbelsäng. Du och den du delar säng med får samma madrass, trots era individuella förutsättningar. Det finns dock kontinentalsängar med olika madrasser – köp då två olika sängar och ställ dem intill varandra!

Viktigt att provligga sängen före du slår till

Underskatta inte vikten av att prova dig fram till rätt säng. Även nätbutiker som Nordiskarum har fysiska möbelaffärer för att du ska få chans att se och känna på möblerna. Det bästa sättet att hitta sängen för dig är alltså att ta god tid på dig att provligga den. Ta av dig jacka och skor, lägg dig i din vanliga sovställning samt vrid och vänd på dig i sängen.

Matcha kontinentalsängen med resten av inredningen

kontinentalsängar nordiskarum se
Bild: © Nordiskarum / Nordiskarum.se
Presley, detta är namnet på den här glamourösa kontinentalsängen från Nordiskarum.se.

När det kommer till att hitta den bästa sängen är utseendet inte allt. Men det är ändå viktigt att det råder harmoni i sovrummet och eftersom kontinentalsängen är en snygg möbel i sig kan det kännas extra bra om du tycker den passar in där den står. Se även till att måtta rummet! Det blir sällan bra när du klämmer in sängen i det. Känslan av rymd och luft kan vara direkt avgörande för att kunna slappna av i sovrummet.