Att drabbas av herpes kan få vem som helst att känna sig ensam och utsatt. Men ingen är ensam om att ha viruset. Herpes är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Varför pratar vi inte mer om viruset? Bättre hälsa skriver om herpes i hopp om att sprida kunskap om en angelägen fråga.
I Sverige har ungefär tre av fem vuxna herpes i munnen och en av tre vuxna herpes i underlivet. Det är med andra ord många som är smittade av viruset, och då finns det ett mörkertal. Herpes är nämligen en sjukdom som många tycker är pinsam, framför allt könsherpes. De allra flesta vet inte ens om att de bär på viruset, varför det har en så stor utbredning.
Om du och din partner inte vet om att någon av er har herpes i munnen eller underlivet kan det komma som en chock om en av er plötsligt får ett herpesutbrott. Kanske börjar ovälkomna tankar mala; har hen varit otrogen, kommer hen tycka mindre om mig nu eller kan jag smitta personen jag älskar över allt annat?
För det första, eftersom de allra flesta inte känner till att de är virusbärare kan du eller din partner ha haft herpes i nästan hela livet. För det andra, du är inte mindre värd att älskas eller att ha relationer för att du har blivit smittad. Vem som helst kan få herpes. Det gäller bara att vara ärlig, om du nu ens vet om att du bär på viruset. För det tredje, undvik kyssar och sex vid de tillfällen någon av er har ett utbrott så minskar smittorisken.
Det finns två typer av herpes
Herpes orsakas av ett virus som heter herpes simplex. Viruset finns i två olika former: herpes typ 1 och herpes typ 2. Herpes typ 1 är vanligast, c:a 60 procent av befolkningen i Sverige har detta virus, som också kallas munherpes. Åtminstone 30 procent i Sverige har herpes typ 2, även kallat könsherpes eller genital herpes. Med tanke på att sexuella vanor har ändrats över åren har gränserna mellan herpesformerna suddats ut. Under ett pågående herpesutbrott kan din läkare ta ett prov på blåsorna för att bestämma vilken typ av herpes du har.
Det är inte helt ovanligt att ha herpes typ 1 i underlivet; viruset har spridits genom oral- och/eller smeksex. Att få herpes typ 2 i munnen och svalget kan hända men gör det inte särskilt ofta. Observera att herpes smittar vid kroppslig kontakt, inte genom toasitsar, handdukar, badkar o.s.v. Det kan vara en god idé att inte pussas eller ha sex om du själv eller din partner har ett pågående herpesutbrott, för det är blåsorna och såren som är mest smittsamma. När man väl har fått herpes försvinner viruset aldrig från kroppen. Dock behöver man inte känna av det.
De vanligaste symptomen vid munherpes
Många virusbärare får aldrig ett herpesutbrott. Men om det skulle hända dig är de vanligaste symptomen vid munherpes följande:
- smärta i eller runt munnen
- rodnad eller svullnad i munområdet
- vätskefyllda blåsor (som blir sår)
- pirrningar, nervsensationer
- infektionskänsla i kroppen
I regel brukar symptomen gå över av sig själva inom loppet av en vecka, men om så inte är fallet finns det antivirala tabletter och salvor som kan minska effekten av utbrottet.
De vanligaste symptomen vid könsherpes
Herpes är egentligen ett virus i nerverna, och då nerverna är känsliga i underlivet kan ett herpesutbrott bli väldigt plågsamt där. Här är några vanliga symptom vid genital herpes:
- sveda, klåda och en brinnande känsla i vulva, slidan, på pungen, penis, låren och skinkorna
- vätskefyllda blåsor, sprickor och sår i underlivet, vid anus, på skinkorna och låren
- obehagliga pirrningar, nervsensationer
- muskelsmärtor
- det kan svida och göra ont under toalettbesök
- infektionskänsla i kroppen
Det allra första herpesutbrottet brukar beskrivas som värst och kan pågå i flera veckor. Bara för att du har fått ett utbrott en gång behöver det inte betyda att du får det igen. Du kan få virushämmande tabletter för att stoppa utbrottet något. Ju fortare du tar tabletterna desto mildare kan utbrottet av könsherpes bli. Aciklovir och Valaciklovir är ett par exempel på antivirala tabletter.
Samhällets och människors syn på herpes är minst lika smärtsam som den faktiska sjukdomen
Bättre hälsa skriver den här artikeln eftersom vi tycker det är märkligt att det inte finns mer kunskap och en större förståelse för herpes i samhället när viruset är så vanligt som det är. Om kunskapen hade varit mer utbredd hade det nog inte känts lika pinsamt och jobbigt att bli smittad av ett herpesvirus. Herpes är trots allt ingen farlig eller livshotande sjukdom. Men på grund av hysch-pyschandet kring viruset kan det vara svårt för den som är drabbad att ha kärleksrelationer eller att man på vissa sätt betraktas som promiskuös, och det är väldigt tråkigt. Som skrivet vet de allra flesta inte ens om att de har herpes – merparten av virusbärarna har inga symptom – och man kan därför ha levt i en långvarig relation och plötsligt bli smittad. Att många har munherpes, alltså herpes typ 1, torde ha att göra med alla pussar och närkontakt under uppväxten, att de vuxna i sina omsorger överför typ 1-viruset till barnen. Herpes är en folksjukdom som är mer vanlig än vad du tror.
Vill du ha stöd och mer information? Läs om herpes på Umo.se!
Källor: 1177 Vårdguiden och Umo.
Bild: © Spectral-Design / Dollar Photo Club.