Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil

6 böcker om känslor och relationer som du borde läsa för ditt barn

Det är inte en så enkel sak att ge barn bra och lättförståeliga svar på svåra frågor. När ditt barn undrar om bl.a. känslor och relationer kan det vara en god idé att ni läser en bok tillsammans. Det finns massor av barnböcker som tar barns svåra frågor på allvar och som är en fantastisk utgångspunkt när du och ditt barn ska prata om viktiga saker. Bättre hälsa tipsar här om 6 böcker om känslor och relationer som du borde läsa för ditt barn.

1. Sam McBratneys Gissa hur mycket jag tycker om dig.
Hur mäter man kärlek? I boken Gissa hur mycket jag tycker om dig får vi följa Barnharen och Pappaharen när de tillsammans försöker hitta ett mått på den gränslösa kärlek de känner för varandra. Det Pappaharen säger har blivit något av en klassiker: Jag tycker om dig ”från månen och tillbaka igen”. Ålder: 3-6 år.

2. Stina Wirséns Vem är arg?
Även de allra minsta kan bli riktigt arga. Och glada till max. Vem är arg? tar upp hur sur man kan bli när man leker med sin kompis och hur kul man kan ha det tillsammans. Detta är en relationsbok från pärm till pärm, och den sätter vänskap i fokus. Ålder: 0-3 år.

3. Pernilla Stalfelts Kärlekboken.
Kärlek är den finaste känslan som finns. Men nog kan den vara förvirrande, alltid. Kärlekboken handlar om ämnet kärlek och tar upp massor av aspekter av känslan. Boken ger också handfasta tips, t.ex. så flörtar du framgångsrikt och så gör du din egen kärleksdryck. Ålder: 6-9 år.

Ulf Nilssons Adjö, herr Muffin.
Hur gärna du än vill skydda ditt barn från sorg, händer det att ett kärt djur eller en älskad släkting dör. Adjö, herr Muffin är en fantastisk bok för dig som vill prata om sorg, livet och döden med ditt barn. Boken handlar om marsvinet herr Muffin, som börjar bli riktigt gammal, svag och trött. Samtidigt känner han sig inte alltför ledsen över att han ska dö, han har nämligen levt ett riktigt härligt marsvinsliv. Ålder: 3-6 år.

5. Margret Reys Pricken.
Pricken har åtta syskon som alla är lika varandra. Det är bara han som ser annorlunda ut. Detta gör att han känner sig utanför och tror att han inte är lika älskad som sina syskon. Boken Pricken lyfter frågan om hur det känns att vara ”annorlunda” och ger fina exempel på varför vi alla egentligen är såväl lika som olika varandra. Ålder: 3-6 år.

6. Maurice Sendaks Till vildingarnas land.
Max är busig. Han är så busig att han ofta ställer till det ordentligt för både sig själv och för mamma och pappa. En dag leker han så vilt att han får gå till sitt rum. Och där på rummet fantiserar han ihop en hel värld som befolkas av s.k. vildingar. Till vildingarnas land är en bok som lämpar sig särdeles väl när du vill prata om ilska, impulser, frustration och, i viss mån, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med ditt barn och detta utan att fördöma. Ålder: 3-6 år.

 

Läs: 10 anledningar till varför du ska läsa för ditt barn.

Bild: © Nosvos / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.