Kroppen & Kurer

Så använder du honung i din kroppsvård

Det görs hela tiden ny forskning om honungens hälsofördelar. Att honung ger maten en härlig sötma, vet du redan, honung har dessutom länge använts som en viktig ingrediens i skönhets- och hudvård. Honung kan få din hud, ditt hår och dina naglar att må bättre. I denna artikel guidar Bättre hälsa dig i hur du använder honung i din kroppsvård.

honung, hudvård, kroppsvård, känslig hud, torr hud, hälsa, må bra, bra hälsa, bättre hälsa, husmorstips

  • Honung som ansiktsmask. Honungen har fuktighetsbevarande egenskaper. Den bevarar fukten i de olika hudlagren och motverkar därför torr hud i ansiktet. Detta gör att honungen är en ypperlig ingrediens i en ansiktsmask. Applicera ett tunt lager rå honung i ditt ansikte och ha kvar det i ca 15-20 min. Tvätta därefter bort honungen med ljummet vatten.
  • Honung som ansiktsrengöring. De enzymer som finns i rå honung gör att du enkelt kan hålla ditt ansikte rent från bakterier och porer. Om du dessutom blandar honungen med kokosolja får du en huskur som gör huden mjuk och som motverkar bakterieansamlingar i ansiktet.
  • Honung som exfoliator. Honung innehåller, förutom enzymer, antioxidanter som ger huden näring och som rengör och återfuktar den. Detta är ett viktigt skäl till varför du ska använda honung som en s.k. exfoliator och skrubb. Blanda två msk honung med en msk bakpulver, applicera blandningen på en lätt fuktad hud – helst med cirklande rörelser (!) – och tvätta sedan bort exfoliatorn och skrubben med vatten.
  • Honung som anti-aknebehandling. Eftersom honung har såväl antibakteriella som antiinflammatoriska egenskaper passar den bra som en kur mot akne. Honungen både dödar bakterier och dämpar svullnaden som aknen ger upphov till. Ta en klick rå honung och applicera den i ansiktet, eller på det aknedrabbade hudområdet, och låt honungen vara kvar 10-15 min – därefter: tvätta bort honungen med ljummet vatten.
  • Honung som badkur. Ett bad med honung i är inte bara återfuktande och läkande, det bygger också upp ett försvar mot den yttre miljön, som tär på din hud. Blanda ner två matskedar rå honung i ca 2-2,5 dl varmt vatten och låt honungen lösas upp. Häll sedan blandningen i ditt varma bad.
  • Honung som balsam. Alla de näringsrika ämnen och enzymer som finns i den råa honungen livar upp ditt trötta hår. I kombination med kokosolja får du ett balsam som vårdar ditt hår, ger det lyster och som likaså är bra för skalpen. Mixa en msk rå honung med två msk kokosolja och gnid in blandningen i håret. Börja nerifrån, alltså vid hårtopparna, och gnid sakta uppåt mot hårbotten. Låt detta balsam sitta i ca 20 min och skölj därpå bort det. Tänk på att skölja noggrant!
  • Honung som kur mot solbränna. Honung återfuktar huden, t.o.m. där huden är solbränd och skadad. Därför fungerar honung bra som en kur mot solbränna – i synnerhet om du blandar den med lugnande och läkande aloe vera. Om du gör detta får du dessutom ett antiinflammatoriskt medel som lindrar svedan från solbrännan. Blanda 1/3 rå honung med 2/3 aloe vera-gel och applicera blandningen på den hud som tagit skada av solen.

Honung du kan använda till din kroppsvård

My Sweet Honey från Renée Voltaire

Manuka Honey från Aroha

Källa: Women’s Health Magazine.
Bild: © lublubachka / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.