Baka saftiga lussebullar med saffran! Här har du receptet: (Observera att artikeln innehåller reklam för och annonslänkar till julpyssel vi själva har valt ut från Lekmer och som vi tycker matchar artikelns tema.)
Ingredienser (ca 30 lussebullar)
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk, gärna 3-procentig
- 150 g smör
- 250 g kesella
- 2 dl strösockor
- 1 g saffran (2 st kuvert)
- 1 tsk salt
- 16 dl vetemjöl
- russin
- 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Gör så här
- Smula jästen i en bunke.
- Värm smöret och mjölken i en kastrull. Det ska vara fingervarmt, med andra ord 37 grader. Doppa fingret i mjölkblandningen för att känna på värmen!
- Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen, gärna lite i taget så att jästen får en chans att lösas upp.
- Blanda ner kesellan, saffranet, sockret och saltet i bunken.
- Blanda ner mjölet, lite i taget, och rör om. Du får känna dig fram med mjölet, om du behöver tillsätta mer, gör det.
- Täck för bunken med en kökshandduk och låt degen stå och jäsa i ca 60 minuter.
- Lyft upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord (vaxduk går också bra) och knåda den i några minuter.
- För enkelhetens skull, dela degen i 30 lika stora bitar, rulla bitarna till längder och börja sedan forma lussebullar.
- Tryck ner russinen i lussebullarna.
- Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägget med mjölken och pensla lussebullarna med blandningen.
- Ställ in lussebullarna i ugnen och grädda i ca 5 till 8 minuter och/eller tills de har blivit gyllenbruna.
- Plocka ut lussebullarna och låt dem svalna på ett galler.
Pyssla mera!
Bild: © Henrik Larsson / Adobe Stock.