Att lyssna på musik gör dig glad och ökar ditt välbefinnande. Visste du att musik även ger dig ett sammanhang och påverkar dina relationer? Forskning indikerar att musik spelar en viktig roll i människors sociala samspel. Bättre hälsa listar 4 sätt på vilka musik stärker ditt sociala samspel.
1. Musik förbättrar din förmåga att söka kontakt med och att samarbeta med andra
För inte så längesedan innebar att lyssna på musik att gå på event, till exempel konserter och musiksoaréer. Band-, CD-spelaren eller Spotify var nämligen inte uppfunna. Att möta andra människor när du lyssnade på musik var därför en nödvändighet. Fastän det inte längre är en nödvändighet att gå på en konsert för att ta del av de senaste beaten och favoritbandets hitlåtar, väljer vi ändå att göra det. Musiken skapar gemenskap människor emellan, och social gemenskap, att känna ett sammanhang, är något som får dig att må bra. Om du dessutom spelar i ett band eller sjunger i en kör, har du alla förutsättningar att utveckla din förmåga till att samarbeta med andra.
2. Musik ger dig förhöjda nivåer av peptidhormonet oxytocin
Oxytocin är ett peptidhormon som oftast förknippas med amning och sexuell kontakt. Detta peptidhormon tros alltså av forskare vara en biologisk grund i våra relationer, framför allt vad gäller att skapa band och förtroende mellan människor. Att lyssna på musik – och att sjunga (!) – höjer, enligt studier, oxytocinet i kroppen. Så lyssna och sjung dig till starkare band!
3. Musik stärker såväl din inlevelseförmåga som din förmåga till empati
I flera studier har forskare, bland annat genom fMRI, kunnat se att lyssna på musik aktiverar stora delar av hjärnan. Som exempel har forskare funnit tecken på att musik aktiverar de delar av hjärnan som påverkar vår förmåga till att förstå vad andra tänker och hur de känner – och därmed att kunna förutse hur de kommer handla/bete sig. Det här förknippar forskare med en förmåga till att leva sig in i andras känslor och empati. Inlevelseförmåga och empati hjälper dig i ditt sociala samspel och underlättar när du ska interagera med andra.
4. Musik ökar känslan av social och kulturell gemenskap
Det är ingen slump att nationalsånger finns eller att musik i somliga fall är själva kärnan i en subkultur. Musik främjar gemenskap, och när du känner samhörighet och tillhörighet mår du bättre. Men precis som musik stärker en social och kulturell gemenskap kan den också skapa osämja mellan stora grupper. Nazisterna använde sig till exempel av Richard Wagners musik i syftet att skapa en gemenskap som exkluderade massor av människor och folkgrupper. Musik kan betraktas som ett språk, ett sätt på vilket människor kommunicerar med varandra. När musiken används på ett positivt och gemenskapsfrämjande sätt, kan den således inte bara påverka din utan hela gruppers hälsa och välbefinnande.
Källa: Greater Good Science Center vid UC Berkeley.
Bild: © Dollars / Dollar Photo Club.