Jag har läst Ann Westermarks Skrivandets energi: Skriv i strömmen mellan känt och okänt, en handbok i skrivande, hälsa och livet. (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)
2016-12-30, klockan 13:36
För ett tag sedan skickade Ann Westermark, skrivcoach, författare och grundare av Skrivhälsan, sin senaste bok Skrivandets energi: Skriv i strömmen mellan känt och okänt till mig och Bättre hälsa. Hon undrade om jag kunde tänka mig att skriva ännu mer om temat skrivande och hälsa, ett ämne som ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom att skriva är det som har hjälpt och som fortfarande hjälper mig att läka. En av anledningarna till att jag överhuvudtaget driver Bättre hälsa är för att jag vill berätta om hur fantastiskt läkande kreativitet och skapande kan vara när man exempelvis har en kronisk sjukdom eller brottas med psykisk ohälsa.
I American Psychological Associations vetenskapliga tidskrift Monitor on Psychology berättar forskaren Bridget Murray att skrivande under många år har varit ett viktigt terapeutiskt redskap, och detta för att man har upptäckt att skriva kan hjälpa personer att läka efter såväl trauman som jobbiga perioder i livet. I Skrivandets energi ligger fokus just på att skriva för att läka, för att få ökad självkännedom och för att utveckla självkärleken. Liksom för att illustrera hur att skriva sig till välmående kan gå till speglar Westermark fakta och övningarna i boken i sina egna upplevelser.
Precis som så många andra som jobbar med kreativa sysslor – däribland skribenter – vittnar Westermark om hur kraven på att prestera, producera och leverera sakta men säkert kan krama ur de sista dropparna från skaparglädjen. När glädjen i skapandet försvinner kan man drabbas av en kris, något som hände Westermark. Så här beskriver hon hur hon kände sig:
”Den utbrända tändstickan är en liknande vardagsberättelse, hämtad från min egen erfarenhet, och beskriver ungefär samma sak. Året var 1989 och jag var en driven reklamskribent, som kommit på att jag producerade istället för att skapa, var duktig istället för att vara sann, och inget annat fanns det för mig att göra i den här världen, trodde jag.” – Ann Westermark, Skrivandets energi: Skriv i strömmen mellan känt och okänt (2016), sidan 102.
När man känner sig tömd, som en utbränd tändsticka, kan kreativiteten vara det som tänder lågan igen. Lågan uppstår kanske inte över en natt, utan kan kräva mycken omsorg för att börja brinna igen. Westermark hittade tillbaka till glöden genom att bland annat tillägna sig så kallat intuitivt skrivande, den form av kreativt skrivande som bär på en stor läkandekraft.
Det här menas med intuitivt skrivande
Jag har alltid kallat intuitivt skrivande flödesskrivning, men jag förstår varför Westermark i Skrivandets energi har valt att kalla skrivtekniken det förstnämnda. Hon vill göra en poäng av att denna form av skrivande sker mellan det kända och det okända, när vi låter hjärtat och handen – kanske hela kroppen – styra och vi överraskas av de tankar, känslor och förhoppningar vi sätter på pränt, utan att vi nödvändigtvis först har varit medvetna om dem.
Det intuitiva skrivandet är fritt från prestationskrav, men det kan ta ett tag innan man förmår tänka bort prestationen. Man kan ha en utgångspunkt men sedan kan hjärtat och handen forma texten som de vill. Det finns inga rätt eller fel. Trots den totala friheten är det ibland förunderligt hur sammanhängande texterna kan bli, som om underströmmar av tankar och känslor driver orden framåt. I de strida ordströmmarna kan man sedan hitta stycken att bygga framtida texter på och/eller som säger väldigt mycket om skribenten och hens önskningar. Oftast begränsar man en skrivsession till fem-tio minuter.
Som jag tidigare har nämnt kan man behöva en utgångspunkt när man ska skriva i ett flöde. I Skrivandets energi avslutar Westermark varje kapitel med ett antal skrivövningar. Samtliga av dem är till för den skrivandes egen skull och öppnar för ett personligt berättande som kan öka såväl självkännedomen som självkärleken. Här har du ett exempel på en skrivövning i boken:
”Stjärnkort Bäcken: Föreställ dig en porlande bäck med rent och klart vatten. Lyssna till bäcken djupt inom dig. Nu hör du hur den talar till dig, med kärlek och vishet, om vad du behöver. Den vill ditt bästa. Vad säger bäcken till dig? Låt pennan gå, utan att tänka på vad du skriver. (Om du vill, skriv även ett svar tillbaka till bäcken.)” – Ann Westermark, Skrivandets energi: Skriv i strömmen mellan känt och okänt (2016), sidan 33.
Så här skriver man med hjärtat och handen – en övning i intuitivt skrivande
- Sätt en timer på 5-10 minuter. Jag rekommenderar att du börjar med korta sessioner och sedan ökar tiden successivt, om du nu känner för det.
- För att göra det enklare för dig; välj ut en mening eller ett ord du ska börja med. Det här är dock valfritt.
- När timern startar – skriv det första du kommer att tänka på. Även om du inte tänker på något särskilt – skriv! Om du bara har ett ord ringandes i huvudet skriv ner det om och om igen.
- Varför ska du bara skriva på? Det kan vara så att det där enstaka ordet – eller må det vara en situation – som du inte kan släppa tanken på stressar och stör. Att sätta ord på det besvärliga kan hjälpa dig att slappna av.
- Testa intuitivt skrivande i en vecka så att du ger dig själv en chans att komma in i det. När du märker hur gott det gör dig att skriva helt utan krav och press – du behöver inte visa texterna för någon och övningen handlar mer om att skriva än om att göra rätt eller fel – kan det vara svårt att släppa taget om det. Du har helt enkelt hittat en grej som får dig att må bra.
Här kan du köpa Ann Westermarks Skrivandets energi
För det första: du kan läsa mer om skrivhandboken Skrivandets energi: Skriv i strömmen mellan känt och okänt på sajten Skrivhälsan. För det andra: du kan köpa boken hos både Adlibris och Bokus. På marknaden för skrivhandböcker är Westermarks bok den som är mest orienterad mot skrivande och hälsa.
Text: Sandra Jönsson.
Källor: Skrivandets energi; Monitor on Psychology.
Bild: © jcomp / Adobe Stock.