Det är viktigt att få i sig D-vitamin. Tidigare har denna vitamin varit underskattad, men numera vet forskare att brist på vitamin D kan leda till en mängd symptom och sjukdomar.
D-vitamin har tidigare ansetts vara en ganska oviktig vitamin. Men på senare år har forskare omförhandlat betydelsen av vitamin D och kommit fram till att brist på D-vitamin kan leda till flera sjukdomar och symptom såsom trötthet, depression, benskörhet och återkommande förkylningar. Somliga forskare har också hittat ett samband mellan brist på vitamin D och ökad risk för cancer och hjärtsjukdomar.
Många svenskar lider av brist på D-vitamin och äter därför ett kosttillskott i form av vitamin D. Den utbredda D-vitaminbristen har att göra med att soltimmarna i Sverige är få, och ett av de främsta sätten att få i sig D-vitamin på är genom UVB-strålarna i solen. Även andra faktorer avgör om man får i sig tillräckligt mycket D-vitamin. Eftersom forskningen om D-vitamin och vilka konsekvenser för lite av den kan medföra är relativt ny är alla samband ännu inte kartlagda.
6 faktorer som påverkar om du får tillräckligt mycket D-vitamin
1. Boplats Platsen där du bor är direkt avgörande för om du får lagom mycket eller för lite D-vitamin. Ju längre bort du bor från ekvatorn desto mindre vitamin D får du, och detta på grund av att ljuset och UVB-strålarna inte når till exempel Norden som de når Afrika, speciellt under vintertid. Dessutom påverkar klädsel den yttre tillförseln av UVB-strålar. Jackor, långärmade tröjor och byxor bidrar till att kroppen får ännu mindre vitamin D-producerande UVB-strålar.
2. Luftkvaliteten Växthuseffekten och ett trasigt ozonlager kan leda till ökad risk för brist på D-vitamin. Koldioxid och kolpartiklar i luften både slår sönder och absorberar UVB-strålarna, alltså når färre UVB-strålar jorden och människokropparna.
3. Solskydd Du bör skydda huden med så kallade solskydd när du vistas i solen, men att använda produkter för tanning och solskydd kan – på ett teoretiskt plan – leda till att kroppen får mindre vitamin D-producerande UVB-strålar i sig.
4. Hudfärg Melanin är ett ämne i huden som gör att just huden blir mörk. Melaninet skyddar också mot UVB-strålar, vilket innebär att mörk hud kräver en större dos UVB-strålar för att kroppen ska kunna producera D-vitamin.
5. Kroppsvikt Studier tyder på att kroppsfett hjälper kroppen att lagra vitamin D, däremot indikerar andra studier även att det finns ett samband mellan brist på D-vitamin och övervikt.
6. Ålder Det blir svårare för kroppen att bilda D-vitamin av UVB-strålar med åren, så yngre personer har ofta mer vitamin D än äldre personer.
Fungerar D-vitamin-tillskott?
För oss som bor i Sverige och Nordeuropa kan det vara en god idé att äta D-vitamin-tillskott. Dock är detta kosttillskott inte lika effektivt som det kroppen bildar själv. Se med andra ord till att tillbringa tid utomhus i solen när årstiden tillåter för att maxa produktionen av vitamin D.
Text: Sandra Jönsson
Källa: Harvard Health Publications