Har du någon gång vaknat och varit oförmögen att röra på kroppen, upplevt att någon står vid din säng och haft en känsla av att något fasansfullt händer? Det kan ha varit sömnparalys, ett tillstånd mellan vakenhet och sömn. Här berättar Bättre hälsa mer om sömnparalys.
I och med att dokumentären The Nightmare visas på Netflix har sömnparalys hamnat på tapeten. Sömnparalys kan innebära att man vaknar upp, helt oförmögen att röra på kroppen och drömmer s.k. vakendrömmar. Oftast drabbas man av panik och vill skrika. Men man kan inte göra det förrän kroppen åter vaknar till liv.
Sömnparalys inträffar under sömncykeln
För att kroppen inte ska kunna utagera rörelser i drömmar slappnar extra utsatta muskler av. De nästan paralyseras i ett tillstånd som kallas atoni. Ibland kan du vakna just som kroppen, eller sömncykeln, är på väg in i eller ut ur tillståndet. Eftersom sömncykeln med bl.a. REM-sömnen fortfarande pågår kan musklerna vara helt avslappnade fastän du är vid medvetande. Sömnparalys kan inträffa vid två tillfällen: när du faller i sömn eller vaknar.
Fyra av tio personer har någon gång haft sömnparalys
Enligt statistik som redovisas på den amerikanska hälsowebbplatsen WebMD har ungefär fyra av tio personer haft sömnparalys någon gång. För vissa händer det en gång, medan sömnparalys är en del av vardagen för andra. Sömnbrist och stress kan leda till att sömnparalys inträffar mer ofta.
Sömnparalys kan medföra hallucinationer
När du drömmer mardrömmar under REM-sömnen är dina ögon stängda och du sover. Men när du drömmer vakendrömmar under ett tillstånd av sömnparalys är dina ögon öppna och sinnena ganska alerta, därför kan det upplevas som väldigt otäckt när du hallucinerar skräckvarelser eller hör röster. Det hela framstår som verkligt. I dokumentären The Nightmare är vakendrömmar om spöken, inkräktare och utomjordingar ett återkommande tema hos deltagarna.
Det finns inget botemedel mot sömnparalys – men det finns tips och tricks!
Sömnparalys må vara skrämmande men det är inget farligt. Det finns inget botemedel mot tillståndet, det finns dock saker du kan göra själv för att minska risken för att drabbas av tillfällig förlamning och vakendrömmar:
- Se till att sova ordentligt och att upprätthålla en jämn sömncykel.
- Försöka att stressa ner, för då minskar risken för att få sömnparalys.
- Sov på ena sidan – det är vanligare att sömnparalys inträffar när du sover på rygg än när du sover på sidan.
- Kontakta en läkare om sömnparalysen stör din sömn på allvar – så ska det inte behöva vara!
Källor: WebMD. Om du tycker att sömnparalys är ett spännande ämne rekommenderar Bättre hälsa att du ser dokumentären The Nightmare på Netflix.
Bild: © / Dollar Photo Club