Kroppen & Kurer Mode & Skönhet Psykologi & Livsstil

Använd stödstrumpor för bättre hälsa

tips för att ha kompressionsstrumpor

Stödstrumpor ger en skön känsla i benen och kan bidra till bättre hälsa. Men varför fungerar stödstrumpor, hur hittar man rätt och när är det bäst att använda dem? Här får du svar!

stödstrumpor bättre hälsa
Bild: © JulieAlexK via iStockphoto.com

Stödstrumpor har länge varit omtyckta tack vare deras förmåga att lindra obehag i kroppen och skapa en skön känsla i benen. I dag används de av såväl äldre som yngre, till exempel under graviditet och långa resor med stillasittande.

Fördelar med stödstrumpor

Stödstrumpor kan ge flera hälsofördelar när du har på dig dem. En av de mest uppenbara fördelarna är att strumporna kan hjälpa till att minska svullnad i benen och fötterna, till exempel efter en dag på jobbet eller vid en lång flygresa. Många använder strumporna hemma i vardagen.

Stödstrumpor kan bland annat bidra med att:

  • Öka blodcirkulationen och därmed minska risken för blodproppar i benen
  • Lindra obehag vid åderbråck, lymfödem och andra venösa sjukdomar
  • Minska obehag under graviditet
  • Minska stelhet, svullnad och obehag i benen

En annan fördel är att strumporna är diskreta och kan användas under vanliga byxor, eller till klänning och kjol. För idrottare kan stödstrumpor också hjälpa till att minska muskeltrötthet under träning och förbättra återhämtningen efteråt. De kan även hjälpa till vid gubbvad. Då brukar man i regel tala om så kallade kompressionsstrumpor. Det är en typ av stödstrumpor som ger starkare åtstramning med högre tryck, vars väv masserar benen när man rör sig.

När används stödstrumpor?

Stödstrumpor kan användas vid en rad tillfällen – och varje dag ifall man känner behov av det. Man behöver dock inte sova med stödstrumpor om läkare inte ordinerat att så bör göras. Detta eftersom blodtrycket sjunker under sömnen, vilket gör att man inte behöver kompressionen för att höja cirkulationen.

stödstrumpa hälsa
Bild: © Maridav via iStockphoto.com

Det rekommenderas att använda stödstrumpor vid långa resor med till exempel bil eller flyg. Ifall man inte har någon sjukdom, utan har friska vener, finns det stödstrumpor med lättare tryck att använda i förebyggande syfte. Man kan använda stödstrumpor i vardagen, hemma, på jobbet, när man reser eller så fort man känner att benen är trötta. Det är en fördel att packa ner ett par stödstrumpor i väskan för att kunna använda vid behov.

Finns det olika typer av stödstrumpor?

När du ska köpa stödstrumpor kanske du märker att det finns olika modeller att välja mellan. I utbudet hittar du stödstrumpor i olika material och färger som svart, vitt, beige och grått, men också med olika funktioner. Faktum är att det finns flera varianter, anpassade efter olika behov. De vanligaste typerna kan du läsa mer om under rubrikerna som följer:

Traditionella stödstrumpor

Den vanligaste typen kallas kort och gott för stödstrumpa. Det är en lång strumpa som går upp över vaden och som brukar sluta under knäet. Den sitter åt tajtare än en vanlig strumpa, med syftet att öka blodcirkulationen i benen och fötterna. Det finns stödstrumpor med lättare tryck och med stramare tryck, beroende på vad du behöver – olika kompressionsklasser. I förebyggande syfte, som under långa resor eller mycket stillasittande, kan man använda en modell med lättare tryck.

Kompressionsstrumpor

För ett starkare stöd är kompressionsstrumpan ett bättre val. Den kan användas för lindring vid sjukdomar och ökar blodcirkulationen mer än vanliga stödstrumpor. Nackdelen med kompressionsstrumpor är att de kan vara svåra att få på och av sig, just eftersom de ska sitta så tajt runt benen.

Stödstrumpbyxor

En annan vanlig variant är stödstrumpbyxan. Den är särskilt populär hos gravida, eftersom stödet verkar längs hela benen. Stödstrumpbyxor är tillverkade för att sitta mjukt och bekvämt runt magen. Kompressionen, alltså trycket runt benen, kan minska svullnad, smärta och stelhet.

Vilket material tillverkas stödstrumpor i?

Bomull är ett vanligt material i stödstrumpor, tack vare hög slitstyrka och bra följsamhet. Många uppskattar därför bomullsstödstrumporna, som håller länge och är sköna att ha på sig. Ibland kan strumporna ha en blandning av bomull och andra material som polyamid och elastan, för att optimera kvaliteten.

Ett annat material som blivit allt populärare är bambu. Precis som bomull ger det bra hållbarhet på strumporna och är behagligt att bära. Ull eller merinoull är ett bra val om du vill ha lite extra värme.

Hur påverkar stödstrumpor hälsan?

Sammanfattningsvis kan stödstrumpor ge flera fördelar för hälsan tack vare att de förbättrar blodcirkulationen och minskar trycket på muskler och vener. De lindrar svullnad, trötthet, stelhet och ömhet i ben och fötter, och kan minska besvär som åderbråck och gubbvad. De kan även hjälpa till att förebygga blodproppar och åderbråck.

varför använda stödstrumpor
Bild: © JulieAlexK via iStockphoto.com

Strumporna kan användas i vardagen eller i förebyggande syfte, gärna vid långa resor och stillasittande. Tack vare trycket fungerar stödstrumpor, kompressionsstrumpor och stödstrumpbyxor som en massage för benen och fötterna, vilket förbättrar blodflödet och därmed gynnar din hälsa.

Vid symtom som svullnad i fötter och ben är det viktigt att allra först rådfråga sjukvården. Man ska alltid ta det säkra före det osäkra!