Kroppen & Kurer

Använda halskrage vid nackbesvär – vad bör du tänka på ?

nackskada

Rätt halskrage vid rätt tillfälle kan ge stor avlastning – läs mer om hur!

halskragar
Bild: © Goodboy Picture Company / iStock

Nack- och ryggont är ingen vidare trevlig känsla. Ibland kan det till och med göra så ont att det hugger till vid minsta rörelse och/eller att nacken blir alldeles stel. Vid akut eller ihållande smärta bör du kontakta sjukvården för råd. Kanske att du då får tips om att använda halskrage, även känt som nackkrage?

Vad är en halskrage?

mjuk halskrage
Cervilastics mjuka halskrage är anatomiskt utformad – märk passformen runt halsen och nacken, hur väl den sitter vid käken. Nackkragen används vid lindriga nackbesvär och -skador som vid nackspärr. Den finns på REHABgrossisten.com.

Halskragar är rehabprodukter som syftar till att ge nacke, rygg samt skuldror stöd och avlastning. Rehabiliteringsverktyget förknippas vanligen med nackspärr, som är ett typexempel på när kragen används. Halskragarna finns i olika material, de kan vara mjuka och hårda. Den hårda varianten brukar användas efter operation när nacken måste hållas still.

stabil nackkrage
protect.Collar SWB är en stabil nackkrage. Den passar dig som behöver ett mellanting av mjuk och hård krage och som ska bära kragen under en längre tid. De tekniska finesserna i den är många, varför du också har en toppenbra rehabprodukt i protect.Collar SWB. Halskragen finns på REHABgrossisten.com och lämpar sig vid bland annat diskbråck i nacken, Ehlers-Danlos syndrom (EDS) och reumatisk artrit (RA).

Namnet halskrage kommer från produktens utseende – när du har den på dig ser det faktiskt ut som att du bär en krage. Halskragarna du hittar på apotek och i rehabiliteringsbutiker är skapade för att vara medicinska hjälpmedel. Detta märks bland annat på passformen och materialanvändningen. Nöj dig helt enkelt bara med en bra och anatomiskt utformad produkt.

Vista Aspen halskrage
Vista Aspen halskrage är en av Nordens storsäljare. Den är hård, ställbar och passar för långvarigt bruk. Designen ger mycket god komfort. Du hittar Aspen och andra halskragar från Vista på REHABgrossisten.com.

Hur hjälper halskragar?

En halskrage håller nacken på plats, i rätt vinkel när så krävs. Den bidrar också till minskad ansträngning i nack- och skuldermuskulaturen. Ibland kan det vara så att musklerna behöver få vila, slappa av. Sett i ett långsiktigt perspektiv – exempelvis om du har viss form av kronisk smärta – kan det vara så att du bör undvika att bära nackkragen alltför ofta.

Eftersom det kan bli så att musklerna arbetar mindre när du har den på dig kan det leda till att dem försvagas. Svagare muskler kan i sin tur ge ännu mera värk. Men detta har säkerligen din vårdkontakt koll på! Därmed är det inte skrivet att halskragar inte är bra i det kortsiktiga, eller i det specifika fallet vid långvarig värk. Vissa nackskador kan kräva ett långsiktigt bruk av kragen, ska tilläggas.

Hur används en halskrage?

Nackkragen sätts i regel fast med hjälp av kardborrband. Du börjar med att placera kragen runt halsen och nacken, därefter fäster du den alltså med kardborren. Kardborrbandet brukar sitta antingen bak eller på bägge sidorna om nacken, beroende på modell. När du väl har fått på dig halskragen klipper du med enkelhet till längden på kardborren.

Var hittar du halskragar? 

Du hittar halskragar bland annat på apotek och i butiker med rehabiliteringsprodukter, som REHABgrossisten.com. REHABgrossisten har över 20 års erfarenhet av att sälja nackkragar, så tveka inte att fråga om de olika modellerna. Ta en titt på rehabprodukterna vi visar här i artikeln och kika sedan vidare i sortimentet på REHABgrossisten.com. I rehabbutikens utbud hittar du även handledsstöd, ländryggskuddar, knäskydd… Allt du kan tänkas behöva för hemmarehabilitering av kroppen!