Rätt knäskydd kan ge knät välbehövlig stöttning och avlastning – läs mer om hur!
Överbelastning, förslitning eller knäskada, skälen till att använda ett knäskydd eller knästöd kan vara många. Men om du ska använda just ett skydd eller stöd är det viktigt att du väljer ett som är anpassat efter din specifika situation.
Vid ihållande knäbesvär är det alltid en bra idé att börja i sjukvårdsänden, kan en läkare eller fysioterapeut ta en titt på knät? När du fått hjälp att identifiera problemen kan det vara så att du får tips om att skaffa just ett särskilt knästöd.
Vad är ett knäskydd?
Knäskydd är rehabprodukter som syftar till att ge knät stöd och avlastning, såväl vid tillfällig skada som vid återkommande problem. Skydden kan fylla olika funktioner, de kan stabilisera, avlasta och värma. Beroende på besvär kan de också lindra smärta.
De flesta skydden fästs runt knät, och detta vare sig det rör sig om ett litet skydd för löparknä eller ett större knäskålsstabiliserande skydd.
Beroende på funktionen kan de även vara utformade på olika sätt vid knäskålsdelen. Somliga har öppen knäskål i form av ett hål medan andra har täckt knäskål. Ovanför och nedanför knät kan det finnas extra skenor, som ger stöttning vid exempelvis knäartros.
Vissa av stöden är rentav byggda som ett slags ställning och andra utgörs av elastiska band som du spänner fast med hjälp av kardborrband.
Hur hjälper knästöden?
Knäskyddet lindrar knäproblemen, må det vara problem med smärta, svullnad eller instabilitet. Det hela avgörs, som skrivet, av stödets funktionalitet.
I många av fallen kan knästödet till och med snabba på läkningsprocessen, det är inte för inte som man oftast ordineras att bära knästöd efter en knäoperation. Då gäller det nämligen att förhindra att knät rör sig i de olika leden.
Överrörliga leder kan verkligen ställa till det under träningen. Det gör det nämligen svårt för lederna att hålla sig på plats vid rörelser och stötar. Men här kan ett knäskydd vara behjälpligt och potentiellt minska risken för tråkiga skador.
Det finns de som använder stöd med värmande egenskaper, exempelvis sådana mjuka stöd som är gjorda i angora. Dessa knästöd motverkar nedkylning och svullnad – och så ger den lätta kompressionen ytterligare stadga.
Många gånger är skadan inte allvarligare än att man överbelastat knät genom träning och motion och därför kan behöva avlasta det en aning.
En sak är säker, variationen av stöd är så pass stor att du inte ska behöva anpassa dig efter stödet. Tvärtom är det stödet som ska anpassas efter dig. Tveka därför aldrig att be om hjälp när du ska välja ett knäskydd, det är trots allt viktigt att det blir rätt redan från början.
Hur används ett knäskydd?
Knäskydden används på olika sätt, det hela beror helt enkelt på deras utformning. En del av dem träs på över benet och knät. Andra spänns på med hjälp av kardborrband eller en liknande lösning.
En del av stöden påminner om robusta ställningar och att de är utformade så har att göra med att knät behöver ligga i ett stabilt läge vid exempelvis korsbands- och/eller ledbandsskador.
Var hittar du knästöd?
Både apotek och rehabbutiker säljer knästöd. Ta bland annat en titt i det kvalitativa och mångsidiga utbudet på Rehaboteket.se, en nätbutik med fokus på rehabilitering. Rehabotekets kundtjänst är bemannad måndag till fredag och finns där för dig när du behöver hitta rätt stöd utifrån dina behov. I butikens utbud finns även nackkragar, hälskydd, handledsskydd och så vidare.