Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Är vi med kroniska sjukdomar för hårda mot oss själva?

En person med en kronisk sjukdom kan vara minst lika hård och dömande mot sig själv som andra är mot den.

livet med sjukdom, leva med kronisk smärta, leva med kronisk sjukdom

Julie Ryan driver den hyllade bloggen Counting My Spoons. Där berättar hon om vardagen med fibromyalgi, kronisk smärta och kroniska sjukdomar. Hon har märkt en benägenhet hos sig själv och andra sjuka, att man ofta dömer sig själv för hårt.

Man kan exempelvis tycka att man inte längre är den familjemedlem eller vän man borde vara.
– Vi kanske inte är exakt den maka, make, partner eller förälder vi var när vi var friska, men det är okej, skriver Ryan på Counting My Spoons.

– Även om vi hade varit friska skulle vi inte ha varit samma person som för flera år sedan. Kronisk sjukdom leder bara till en annan form av förändring och förändringen är inte enbart dålig.

Ryan menar att vi kan känna oss otillräckliga och opålitliga just för att vi ibland måste ställa in planer i sista minuten och att vi mår dåligt av att då ”svika” våra nära.
– Sanningen är den att vara sjuk inte gör oss opålitliga. Det innebär att det blir svårare att göra upp planer, och det är så det är. Det har inget med opålitlighet att göra. Bestäm ett datum för träffen men var samtidigt flexibla, uppmuntrar hon.

Ryan tycker vidare att det är jobbigt att hon och andra med kroniska sjukdomar stundom tar på sig ansvaret att be andra om ursäkt för att man är sjuk och att man därmed ursäktar sig själv:
– Hur kan vi vara ansvariga för vår sjukdom? Så enkelt är det. Du är inte skyldig någon några ursäkter för att du är sjuk.

En av de känslor Ryan brottas mest med är att hon kan skuldbelägga sig själv för att hon är sjuk, för den kroniska smärta hon lever med. Hon vet att känslan som kommer över henne – och andra kroniskt sjuka – inte är logisk. Men den kan inte alltid hjälpas.
– Det verkar som om vi alla någon gång eller vid upprepade tillfällen försöker komma fram till vad vi har gjort för att förtjäna sjukdomen. Vi listar alla våra dåliga beslut i livet och kan i värsta fall komma fram till att vi förtjänar att må dåligt på grund av dessa val. Ingen förtjänar att vara sjuk och kan hållas ansvarig för sin sjukdom, menar Ryan på Counting My Spoons.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Counting My Spoons
Bild: © Voyagerix / iStock