Psykologi & Livsstil

Det här säger favoritfärgen om din personlighet

Vad säger din favoritfärg om dig som person?  

färgpsykologi, färglära, personlighetstest
Bild: © lortie / iStock

Blå Blå är både havets och lugnets färg. Du som gillar blått värdesätter harmoni, lugn och ro. Du är känslig och pålitlig, gillar när det är rent och prydligt runtomkring dig och ställer upp på människorna i din omgivning. Det sägs att det är lätt att komma överens med personer som bär blåa kläder.

Röd Genom flera studier har forskare kommit fram till vilken färg vi attraheras mest av. Kanske inte helt oväntat är färgen röd. Personer som har på sig röda plagg brukar vara medvetna om den effekt färgen har på omgivningen och är självsäkra nog att tycka om uppmärksamheten. Du som har röd som din favoritfärg är modig, vill leva livet fullt ut och är envis i strävan efter att nå dina mål.

Grön Att ha favoritfärgen grön brukar förknippas med att man gillar naturen… Men det är inte detta färgen säger om personligheten! Du vill ha trygghet. Trygga relationer och trygg ekonomi. Du bryr dig mycket om vad andra tycker om dig, ditt goda rykte är ditt lilla skötebarn. Du är också kärleksfull och lojal och stundom väldigt uppriktig.

Orange Tycker du om orange? Då gillar du säkert också att stå i centrum och massor av drama. Du är snäll, socialt utåtriktad och lätt att tycka om. Du kan ibland ta livet med en lite för stor klackspark, och det kan göra det svårare att ha djupa, nära relationer. 

färgpsykologi, färglära, personlighetstest
Bild: © lortie / iStock

Lila Lila är något av mystikens färg. Du som älskar lila tenderar att även bli eld och lågor över det mystiska och andliga. Du är utopist, drömmer om att förändra världen. Dina lösningar på världsproblemen brukar dock vara opraktiska. Du kan beskrivas som ganska så unik och konstnärlig. Antingen skapar du själv eller svärmar för de med stor konstnärlighet.

Grå Färgen grå är ett mellanting mellan svart och vit. Du med grå som favoritfärg brukar vara neutral, gillar eller ogillar sällan något starkt. Du saknar passion och kan uppfattas som känslokall. Dags att byta favoritfärg?

Rosa Så varför dras du till rosa? Färgpsykologin ger två starka skäl: (1) du har levt ett skyddat liv och är därmed naiv eller så (2) längtar du helt enkelt tillbaka till barndomens oskyldiga dagar. Du är mjuk, känslig och romantiskt lagd. Yngre människor med favoritfärgen rosa kan dessutom lägga till generös på sin lista över egenskaper.

Svart Det kan vara svårt att läsa personer som gillar svart. Därför kan du uppfattas som introvert. Men du drar tvärtom mera åt det utåtriktade hållet. Det är bara det att du ogärna delar med dig av för många personliga detaljer om dig. Svart är konstnärlighetens och sofistikationens färg. Strävan efter att klä dig mörkt och slätstruket kan göra att du verkar mer välpolerad än vad du faktiskt är. Innerst inne kan du bubbla av känslor och tankar, men du är riktigt bra på att hålla dem i schack.

färgpsykologi, färglära, personlighetstest
Bild: © lortie / iStock

Vit Vit symboliserar oskuld och oskyldighet. Många tar till vita kläder för att verka mer anspråkslösa och oskuldsfulla än vad de i själva verket är. Du som verkligen tycker om färgen vit är oftast välorganiserad, logisk och en mästare på att rensa upp onödigt skräp i livet, både i en symbolisk och faktisk mening.

Brun Anspråkslös, bekväm, envis, känslig, pålitlig och sparsam är passande adjektiv för dig vars favoritfärg är brun. Det är inte så att du är emot förändringar men du är samtidigt inte heller jätteförtjust i det tumult som kan följa med förändring. Du trivs bäst i en enkel miljö, utan extravagans och flådighet.

Gul För många är att söka efter lyckan ett helt livsprojekt. Du som gillar gult brukar ha en inneboende glädje och optimism, som många vuxna inte har. Du tänker igenom saker och ting noggrant och är bra på att göra upp planer. Det kan vara betydligt kämpigare för dig att fullfölja planerna. Din starkaste sida är att du sällan låter en motgång slå ner dig. Låt oss vara ärliga: många kan störa sig på din framåtanda, tillskriva dig egenskaper som naiv eller konstig. De underskattar dig rejält.

Text: Sandra Jönsson
Källor: Psychology Today; Bustle; Weekly World News