Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så kan ett spabad hemma i trädgården öka ditt välmående

köpa spabad trädgård

Kan ett spabad hemma i trädgården ge bättre hälsa?

Vattnet bubblar och ångar inbjudande i kvällsluften, efter en lång dag kan du äntligen sjunka ner i spabadet och släppa allt. Många drömmer om en situation som denna, önskar att den kunde vara vardag.

spabad bättre hälsa
Bild: © Kaye Meister / Pexels

Med ett utomhusbad i trädgården är det fullt möjligt att omslutas av den sköna vattenvärmen året runt. Finns inget som går upp mot att sjunka ner i den under en stjärnklar vinterkväll!

Ja, att ha ett eget spabad hemma låter hur fantastiskt som helst, men visste du att det också kan öka ditt välmående?

Bada i ett spabad för att minska stress

En av de stora hälsovinsterna med att skaffa ett utomhusbad är att det kan bli en bokstavlig källa till avslappning. När det varma vattnet sluter sig runt dig minskar stressen och spänningarna i kroppen.

Få bättre sömn på grund av färre spänningar

Eftersom vattnet i spabadet är varmt höjer det din kroppstemperatur. Detta bidrar i sin tur till att musklerna slappnar av och spänningarna släpper. En avslappnad kropp gör det mycket enklare att komma till ro inför natten.

utomhusbad välmående
Bild: © Erik Mclean / Pexels

Om du har svårt att sova kan du därför prova att ta ett varmt bad innan du ska lägga dig, det kan nämligen ge dig bättre sömn.

Lindra värk i utomhusbadets varma vatten

Värmebehandling är ett sätt att lindra värk, observera att vissa dock får smärtlindring av kyla. Men för dig som mår bra av värme kan just att sitta i ett spabad minska smärta i muskler och leder. Bubblorna i vattnet ger dessutom skön massage.

Bada bort spänningshuvudvärk i ett spabad

Det är skillnad på huvudvärk och huvudvärk, av den anledningen har spabadsbadande olika effekt på olika smärtor. Vid migrän kan det vara så att det helst ska undvikas, men vid vanlig spänningshuvudvärk kan det i stället göra under.

När spänningarna lättar klarnar huvudet. Inte bara smärtan blir uthärdligare, du får mer skärpa och fokus. Det här är en sorts vila och avkoppling som faktiskt kan hjälpa dig att prestera bättre i längden.

Dubbelkolla med läkaren vid hjärtsjukdom

Spabaden kan påverka blodtrycket till det bättre, men vid hjärt- och kärlsjukdom bör du alltid rådfråga läkaren först. Så även när du har högt eller lågt blodtryck. Också gravida bör undvika att bada i för varma utomhusbad.

Källa: Lifehack.org