Att sitta framför TV:n längre stunder är inte bra för kroppen – inget nytt på den fronten! Men visste du att sträcktitta på TV också påverkar din hjärna? Bättre hälsa guidar dig här i vad som händer med din hjärna när du just sträcktittar på TV.
I slutet av 2014 publicerade Netflix en studie som visar att 61 procent av 1500 respondenter sträcktittar på mellan två och sex TV-avsnitt. Att sitta längre perioder framför TV:n gör såväl blodcirkulationen som fettförbränningen trögare. Det påverkar dig även kognitivt, d.v.s. din hjärna.
Att sträcktitta på TV kan få dig att må bra. Det är cliffhangern som gör det. Manusförfattarna bakom dina favoritprogram på TV vet precis hur de ska skriva manuset och bygga upp intrigen för att du inte ska sluta titta. En cliffhanger triggar igång en kognitiv process som gör att du nästan hamnar i ett lyckorus. Du blir uppjagad och exalterad. Endorfinkickar ftw!
Att sträcktitta på TV kan få dig att må dåligt. En traditionell sitcom har ingen cliffhanger – den bara slutar! Då får du inte den där härliga kicken. Istället för att känna dig glad och upprymd saknar du dina ”vänner” som du tittat på hela kvällen. Så blir du deppig! Om du dessutom sträcktittar på TV för att glömma ett problem och få verklighetsflykt från saker som oroar dig, finns det en fyraprocentig risk att du drabbas av sömnlöshet. Att slungas tillbaka till verkligheten är inte heller en positiv känsla. Faktum är, och som forskning visar, att du kan må ännu sämre efter att du tittat på TV.
Att titta på ett TV-program påverkar din verklighetsuppfattning. Forskning visar likaså att det TV-program du tittar på avgör hur du ser på din omgivning. Ju längre du tittar på TV-programmet desto större risk löper du att fastna i just det TV-programmets mentalitet. Så välj ditt favoritprogram med omsorg!
Källa: Huffington Post.
Bild: © Subbotina Anna / Dollar Photo Club.