Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Färglägg dig till minskad stress och oro – måla i målarböcker för vuxna!

Målarböcker för vuxna är en hälsotrend. I denna artikel berättar Bättre hälsa varför att färglägga mönster kan minska oro och stress. Vi tipsar även om fylla-i-böcker som får dig att må bra och skärper ditt fokus. 

Att måla i målarböcker är en aktivitet som oftast förknippas med barn. Att färglägga mönster, helst repetitiva sådana, är dock något som allt fler vuxna borde göra. Det kan nämligen minska stress och oro. Målarböcker för vuxna kan även ses som en övning i mindfulness och ett slags meditation. Allt fokus riktas mot bilden som ska fyllas i, och på så sätt försvinner omvärlden för en stund.

Kan att färglägga bilder verkligen minska stress och oro?

Så långt tillbaka i tiden som det tidiga 1900-talet hävdade C. G. Jung att färgläggandet av mönster, närmare bestämt av mandala, får den som gör det att slappna av. Idag finns det forskare som är inne på ett liknande spår. Psykologen Gloria Martínes Ayala menar att fylla i mönster med färg aktiverar olika delar av hjärnan på ett sätt som leder till att logik och kreativitet förenas. Det fokus som krävs för att kunna färglägga gör således att tankarna på omvärlden bleknar, och därmed minskar även stressen och oron. Du blir m.a.o. mer närvarande i ögonblicket och i själva handlingen att måla.

Häng med i hälsotrenden, ta en titt på dessa målarböcker för vuxna!

Med detta som bakgrund är det kanske inte så märkligt att målarböcker för vuxna är såväl en ny hobby som en hälsotrend för många. Illustratören Johanna Basfords fylla-i-böcker Hemliga trädgården och Förtrollade skogen är två ypperliga exempel på varför färgläggandet har blivit både ett uppskattat uttryck för kreativitet och en terapiform som är enkel att använda när det är läge att stressa ner och må bra. Här följer tips på olika målarböcker för vuxna.

Förtrollade skogen av Johanna Basford

Hemliga trädgården av Johanna Basford

Djurens rike av Millie Marotta

The Mindfulness Colouring Book av Emma Farrarons

Colour Therapy av Cindy Wilde, Laura-Kate Chapman och Richard Merritt

The Art Therapy Colouring Book av Richard Merritt, Hannah Davies och Cindy Wilde

The Creative Therapy Colouring Book av Hannah Davies, Richard Merritt och Jo Taylor

Källa: The Huffington Post.

Läs: Så påverkar färgerna i hemmet ditt humör och Färglägg mandala för att öka ditt psykiska välbefinnande.

Bild: © graphlight / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.