Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Få håret att växa snabbare – 6 enkla knep

Drömmen om ett långt hårsvall är inte alls så avlägsen som du kanske tror – här har du knepen för att få håret att växa snabbare.

Få håret att växa snabbare
Bild: © CoffeeAndMilk / iStock

Ditt hår avspeglar i mångt och mycket hur du mår i övrigt. Som med resten av kroppen mår håret som bäst när du ger både dig själv och det dina omsorger.

1. Återfukta håret ofta

Det är inget ovanligt att håret blir torrt, till och med en så oskyldig sak som vädret kan ge torrt hår. Ett torrt hår slits fortare, det innebär också att hårstråna lättare bryts och växer sämre. Återfukta därför håret ofta. Gör hårinpackningar och använd hårolja för att tillföra såväl fukt som näring.

2. Klipp slitna toppar

För att få håret att växa snabbare gäller det att hitta en balans mellan att klippa och att inte klippa det. För frekventa frisörbesök kan ge ett kortare hår, samtidigt som även slitna toppar hämmar hårväxten.

3. Unna dig hårbottenmassage…

… slappna av och få längre hår på köpet. Genom hårbottenmassagen gör du hårbotten och håret renare från smuts, olja samt från gamla hudceller – ett bra sätt att få håret att växa fortare. Den sköna stunden du får under hårbottenmassagen är som grädden på moset.

4. Ät nyttig mat

Hur balanserad din kost är påverkar hela ditt mående från huvudet till tårna. Att äta nyttig mat och på så vis få i dig de viktiga näringsämnena stärker även hår och naglar, vilkas välmående är beroende av kroppslig balans. Vid vitamin- och mineralbrist finns det särskilda kosttillskott du kan äta för bättre hårhälsa.

5. Försök stressa mindre

Kan stress verkligen få håret att växa i långsammare takt? Det menar i alla fall Veckorevyn i deras artikel om att få håret att växa snabbare. För mycket stress påverkar kortisolnivåerna i kroppen och höga nivåer av kortisol kan i sin tur ge hårförtunning.

6. Använd rätt hårprodukter

Hårprodukterna du använder kan vara direkt avgörande för hur långt hår du får. Undvik exempelvis att utsätta håret för blekning, färgning, lockning och hårblåsning för ofta. En så simpel sak som en hårborste kan göra skillnad för hur snabbt håret växer – tro det eller ej!

Källor: Damernas värld; Veckorevyn; Modette