Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Hur snabbt växer hår?

Föga förvånande är frågan hur snabbt växer hår? flitigt googlad. Många drömmer om ett långt, tjockt och glansigt hårsvall. Men förutsättningarna för hur långt hår man kan få varierar…

Hur snabbt växer hår?
Bild: © ferrantraite / iStock

Håret växer i genomsnitt 120 mm i månaden. Men hur mycket håret växer varierar från person till person, från period till period. Dålig kost, stress och ohälsa är faktorer som påverkar både hårkvaliteten och -längden. Vem som helst kan därför hamna i en rejäl hårsvacka.

Ett hårstrå växer så länge som 2 till 6 år och blir så långt som 22 till 75 cm. När hårstrået vuxit färdigt faller det till slut av och ger plats för ett nytt hårstrå att växa. För ett friskt och starkt hår bör även hårroten visas omsorg. Om roten mår bra, mår oftast hårstrået bra.

Du bör både äta näringsrik kost och använda skonsamma hårprodukter för att vårda hårrötterna, eller egentligen hela håret. Att återfukta håret, ge dig själv hårbottenmassage och klippa slitna toppar brukar vara andra sätt att skapa bra förutsättningar för ett välmående, långt och vackert hår.

Källor: Måbra; Veckorevyn