Kroppen & Kurer

Forskare har hittat ett nytt organ i människokroppen. Det finns i buken

Irländska forskare vid University Hospital Limerick har upptäckt ett nytt organ i matsmältningssystemet. Förhoppningsvis blir det i framtiden lättare att identifiera sjukdomar som är kopplade till buken och tarmarna.

forskning, rön, organ, människokroppen, buken, matsmältningsapparaten, upptäckt, nytt organ, tarmar, tarmsjukdomar, kroppen, hur många organ

Ett nytt organ, som bildligt talat egentligen har funnits rakt framför näsan på oss, har påträffats i matsmältningsapparaten. Organet har tidigare varit känt som tarmkäxet. Man har länge trott att det så kallade tarmkäxet har varit en bukhinna med en fragmenterad struktur och som därmed finns på flera olika platser i buken. Även om man har vetat att just tarmkäxet håller de inre organen på plats hade man inte en aning om hur betydande denna bukhinna kan vara när det kommer till att exempelvis identifiera olika sjukdomar.

Det är ännu oklart exakt vilka funktioner tarmkäxet fyller i människokroppen. Ändå anses upptäckten vara så viktig att det nya organet håller på att skrivas in i den välbekanta och populära anatomiboken Gray’s Anatomy. J Calvin Coffey, en av de forskare vid University Hospital Limerick som ligger bakom upptäckten av organet, menar att det här bara är början på ett helt nytt medicinskt forskningsfält.
– Nu har vi fastställt anatomin och strukturen. Nästa steg är att också fastställa funktionen. Om man kan förstå vilken funktion organet har kan man också identifiera onormala funktioner i det – och det leder oss in på sjukdomar, säger Coffey.

Källor: The Lancet; Dagens Medicin; The Independent; The Huffington Post.
Bild: © benschonewille / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.