Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Ge huden näring – och andra tips för en bättre hudhälsa

tips för bättre hudhälsa

Från att ge huden näring med rätt sorts kost och serum till att se över den dagliga hudvårdsrutinen – här har du en guide till hur du kan få en bättre hudhälsa.

ge huden näring och tips för bättre hudhälsa

Den bästa hudvården börjar med maten. Du vet hur man brukar säga att någon strålar inifrån och ut? Detta stämmer, och det är alltså kosten som i stor utsträckning påverkar hudhälsan från topp till tå. Därmed är det inte sagt att en bra hudvårdsrutin med näringsrika skönhetsprodukter inte bidrar till hudens fuktighet, spänst och lyster. Genom att hålla koll på vilka näringsämnen som är viktiga för hudhälsan kan du göra smarta val i såväl kosten som egenvården. Fortsätt läsa här och läs sedan guiderna på The Beauty Room för att få praktiska hudvårdstips. 

Viktiga näringsämnen för huden

Nedanför listas exempel på viktiga näringsämnen för huden:

Vitaminer

 • C-vitamin hjälper till vid bildandet av kollagen och tillför antioxidanter
 • B-vitaminer motverkar torr, flagig och/eller oljig hy
 • A-vitamin bevarar hudens ungdomlighet
 • D-vitamin kan motverka psoriasisliknande symtom
 • E-vitamin verkar både som en antioxidant och antiinflammatoriskt

Mineraler, proteiner och fetter

 • Protein är absolut nödvändigt för att kroppen ska få i sig aminosyror och därmed kunna bilda kollagen
 • Zink bidrar till sårläkning och kan främja hudens naturliga skydd mot solens UV-strålar
 • Selen bygger upp ett naturlig UV-skydd och man har sett tecken på att selenbrist kan kopplas till ökad risk för hudcancer
 • Omega-3 är nyttiga fetter som bidrar till hudens fuktighet, spänst och lyster. Det kan även skydda huden mot viss cancerbildning, då det förstör vissa cancerogena kemikalier och dessutom har antiinflammatoriska egenskaper

Om du ska köpa hudvårdsprodukter kan det vara bra att kolla efter näringsämnena som listas här ovanför. Många skönhetsprodukter, som serum, är berikade med bland annat vitaminer.

Varierad kost ger huden näring

Det enklaste sättet att ge huden näring och att därmed få en bättre hudhälsa är att äta en varierad kost. Ju fler livsmedel du äter, desto fler näringsämnen får du troligen i dig. Näringsbrist visar sig oftast i huden. Om man har brist på ett eller flera näringsämnen är det därför inte ovanligt att man får akne- och/eller eksemliknande symtom. Huden kan även tappa i lyster och spänst. Man bli då blek och små, fina rynkor kan framträda. Vid vitamin- och mineralbrist kan sårläkningen gå trögare, så det finns en stor hälsovinst med att få i dig så många viktiga ämnen som möjligt.

Ansiktsserum kan främja hudhälsan

Berikade serum har blivit populära hud- och skönhetsvårdsprodukter. Dessa produkter kallas även ansiktsserum och innehåller bland annat ämnen som främjar bildningen av kollagen och som skyddar huden mot fria radikaler (antioxidanter). Innehållet kan variera men genom att hålla koll på vilka näringsämnen som är bra för huden kan du också göra ett bättre val utifrån dina behov.

tips näringsämnen hud

Många serum är återfuktande, och just återfuktning av huden är av vikt. I takt med att vi blir äldre försämras hudens naturliga förmåga att återfukta sig, så här kan ett ansiktsserum vara till stor hjälp. Dessa hudvårdsprodukter gör nämligen så att huden lättare kan binda vatten och så kommer det sig att hyn faktiskt ser yngre ut. En lagom fuktig hud kan även underlätta vintermånaderna, vilkas kyla torkar ut huden och orsakar sprickor i den.

Olika serum har olika egenskaper, prova dig fram för att hitta rätt produkt för dig.

Dricka vatten ger naturlig återfuktning

Ja, att återfukta huden är viktigt. Du kan använda serum och andra hudvårdsprodukter för det, men det absolut bästa sättet att tillföra huden vätska är att dricka vatten. Vätskebrist syns direkt i hyn, som då blir nästan vitsilvrig och torr. Om du däremot utsätter huden för vatten utvändigt kan du i stället torka ut den. Det finns en gräns för hur många bad och tvättar huden klarar av innan den blir torr.

bra hudvårdstips hälsa

Om du vet med dig att du badar och tvättar dig ofta kan du med fördel införskaffa en återfuktande hudkräm. En del krämer ingår i hudvårdsserier tillsammans med serum, så om du använder båda kan det vara värt att kolla upp vilka produkter som passar extra bra ihop. Såväl serum som kräm kan vara ypperliga komplement till allt det andra du gör för en bättre hudhälsa, som att äta varierad mat och dricka vatten regelbundet.

Solkräm ger huden ett viktigt UV-skydd

bra hudhälsa tips

Viss hudvård kan man egentligen inte kompromissa med. Dit hör tvivelsutan solkräm och solskydd. Både kost och serum kan hjälpa huden bygga upp ett naturligt skydd mot solens UV-strålar, men om du vistas ute i sommarsolen bör du även använda en kompletterande solkräm eller -sprej. Ju högre UV-skydd produkten har, desto bättre solskydd får du. Varför är detta viktigt? Jo, för att solexponering kan ge solskadad hud och öka risken för att få hudcancer. En del solskyddsprodukter kan fungera som serum – kolla i butiken.

Rökning ger en sämre hudhälsa

Rökning gör så att huden åldras i förtid. Det leder också till att de ytliga blodkärlen tunnas ut, att blodflödet till huden minskar och att du därmed ser blekare ut. Och förutom detta blir kollagenbildningen sämre, huden mindre elastisk och rynkorna ett faktum. Rökning kan dessutom öka risken för viss hudcancer, så fimpa gärna cigaretterna för gott.

Stress kan påverka huden negativt

Stress är en annan sak som kan påverka hudhälsan negativt. Om du är stressad kan hyn nämligen bli känsligare, och då ökar risken att få akne, eksem och andra hudproblem. Att varva ner är inte alltid det lättaste, men det är nog så viktigt. Kost, stress och livsstil sätter sig i huden, så om du vill nära och ta hand om hyn kan du börja med att se över vanorna. Inte bara huden kommer må bättre av det, utan hela du kan få ett hälsolyft.

5 enkla hudvårdstips för en bättre hälsa

Avslutningsvis följer 5 enkla hudvårdstips du kan tänka på dagligen:

 • Minska på badandet. Långa, varma bad och duschar torkar ut huden genom att avlägsna de naturliga oljorna i den
 • Undvik starka tvålar och satsa i stället på skonsam hudvård
 • Klappa dig torr med hjälp av en handduk för att bevara hudens fuktighet (försiktigt)
 • Återfukta huden med hjälp av återfuktande kräm som passar din hudtyp
 • Raka dig omsorgsfullt genom att först applicera bra rakprodukter såsom rakkräm. Tänk på att raka dig med ett vasst rakblad och åt samma håll som hårstråna växer

Källor:
https://www.webmd.com/healthy-aging/features/nourishing-your-skin
https://www.webmd.com/beauty/nutrients-for-healthy-skin
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237
https://www.healthline.com/health/benefits-of-face-serum