Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Gör fibromyalgin dig glömsk? Så här kan du hantera fibrodimman

Fibrodimma kan verkligen ställa till det för fibromyalgiker. Inte nog med att man måste hantera svår smärta, hjärnan – framför allt minnet – orkar inte riktigt hänga med i de mest vardagliga situationer… 

fibromyalgi, fibro, dimma, fibrodimma, svårt att komma ihåg, glömmer saker, är jag dement, glömska, minnessvårigheter, smärta, värk, kronisk smärta, leva med värk, kronisk sjukdom, kroniska sjukdomar

Glömska – eller rentav minnesförlust – kan bland mycket annat upplevas som irriterande, frustrerande, ledsamt och skrämmande. För många som lever med fibromyalgi hör att ständigt glömma saker till vardagen. Glömskan är en del av det symptom som kallas fibrodimma. Från att glömma var man har lagt nycklarna och sina vänners namn till att röra ihop siffror och ord – varken långtids- eller korttidsminnet lämnas odrabbade, varför hela vardagen kan försvåras ytterligare. Om du vill läsa en mer personlig betraktelse av hur det kan vara att leva med fibrodimma, rekommenderar vi artikeln ”Så kan fibrodimma göra vardagen svårare för fibromyalgiker”. Om du däremot är mer nyfiken på vad som menas med fibrodimma och vad du kan göra för att minska dess effekt på din vardag – fortsätt läsa här!

Det här kan hända när man har fibrodimma – några exempel

  • Man får svårare att minnas detaljer
  • Man får svårare att minnas/ta till sig ny information
  • Man får svårare att hitta rätt ord under samtal med andra (ofta blandar man ihop olika ord)
  • Man får svårare att hitta och identifiera skillnader mellan ord med liknande innebörd
  • Man får svårare att hålla reda på siffror (ofta blandar man ihop siffror och nummer som liknar varandra).

Så kan de olika fibromyalgisymptomen påverka minnet negativt

Tre av de vanligaste symptomen vid fibromyalgi kan försvaga minnet – här har du dem:

  • Smärta. Det finns de smärtforskare och -experter som menar att känna smärta tar så mycket mental energi och fokus att minnet kan påverkas till det sämre. Ju mer långvarig och svår smärta man lever med desto mer påverkas den mentala kapaciteten, såsom förmågan att minnas saker.
  • Sömnsvårigheter. Många fibromyalgiker lider av sömnproblem, och med detta menas att man kan ha problem såväl med insomningen som med sömnkvaliteten. För att hippocampus och neocortex (barken) ska fungera bra – det vill säga kunna skapa långtidsminnen – krävs en god sömn.
  • Oro och ångest. Det har inte genomförts tillräckligt omfattande forskning på hur oro och ångest – vanliga följdsymptom vid fibromyalgi – kan förstärka fibrodimman, varför man med säkerhet inte heller kan säga att dessa symptom gör just det. Däremot tror man att oro och ångest över situationen med fibromyalgi kan stjäla fokus från övriga tankeprocesser och därmed möjligen försämra minnet.

Enligt vissa forskningsresultat kan fibromyalgi få minnet att åldras med 20 år

I början på 2000-talet genomfördes forskningsstudier, till exempel på Michigan-universitetet, som visade att fibromyalgipatienters kognitiva förmågor motsvarar de personers som är tjugo år äldre än dem. Överlag presterade fibromyalgikerna sämre på tester där det gällde att minnas och komma ihåg än de deltagare som inte hade fibromyalgi.

Det går att hantera och lindra glömskan – så här kan du göra

  • Se till att vila mer än vad du gör! Till och med för en person som inte har fibromyalgi kan sömnbrist, stress och överaktivitet leda till att man får svårare att komma ihåg saker, så det är kanske inte särskilt överraskande att samma saker kan förvärra fibrodimman. Vila så ofta som du behöver.
  • Gör listor. Att göra listor och anteckna saker kan göra så att du känner att du – glömskan till trots – har bättre kontroll över vardagen. Skriv gärna dagbok, om du känner att du vill ha ännu mer koll på dina dagar.
  • Dra ner på tempot… multitasking är exempelvis inte optimalt när du kämpar med fibrodimma och glömska.
  • Prata om det! Att ha fibromyalgi kan göra så att man känner sig ensam och utsatt. Om du pratar om hur jobbigt du tycker att det är att behöva leva med både smärta och glömska med någon du bryr dig om, kan du kanske få lite lindring och känna dig mindre ensam i situationen. Dessutom kan ni kanske tillsammans hitta olika strategier för att hjälpa dig att komma ihåg. Du behöver absolut inte skämmas för att du glömmer saker, du vet trots allt vad du kan.

6 saker du kan göra för att minska den effekt fibrodimman kan ha på ditt minne

  1. Utmana hjärnan genom att lösa olika pussel, knep och knåp, spela ordspel och att läsa mycket.
  2. Hitta på minnesknep och -lekar när du utför vardagssysslorna, som kan hjälpa dig att komma ihåg ifall du tappar bort dig.
  3. Fokusera. På. En. Sak. I. Taget. Det här är jätteviktigt för att du ska orka upprätthålla fokus.
  4. Träna och motionera regelbundet. På så sätt får såväl kroppen som knoppen mer energi liksom stressnivåerna i kroppen minskar. Observera att rätt sorts träning och motion kan vara en ypperlig form av smärtlindring i ett mer långsiktigt perspektiv.
  5. Skapa rutiner så att du har något att falla tillbaka på när, och om, minnet sviker.
  6. Tänk på vad du äter och dricker när fibrodimman känns som jobbigast. Att förlita dig på koffein- och sockerkickar när du känner dig seg och trött i huvudet kan göra situationen ännu värre. (Undertecknaren hamnar ofta i denna situation och jobbar på att minska både koffein- och sockerintagen – lättare skrivet än gjort!)

Källor: New Life Outlook: Fibromyalgia; Fibromyalgiförbundet.
Bild: © agsandrew / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.