Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Har du bröstsmärtor på grund av din fibromyalgi? Så här kan du lindra dem

Bröstsmärtor är inget att leka med – så avfärda dem inte. Kontakta alltid sjukvården om du känner dig osäker (kanske även när du inte gör det). För oss som har fibromyalgi kan smärtor i bröstet och bröstkorgen dock vara förvirrande. De kan kännas högst akuta, när de i själva verket egentligen beror på vår värkproblematik. Varför kan fibromyalgiker få bröstsmärtor och hur kan smärtorna lindras?

fibromyalgi, fibro, bröstsmärtor, bröstsmärta, smärta i bröstet, smärtor i bröstet, ont i bröstkorgen, smärta i revbenen, smärta, kronisk smärta, värk, kronisk värk, kronisk sjukdom, smärtlindring

Bröstsmärtorna man får på grund av sin fibromyalgi kan vara svåra att hantera…

… De kan trots allt göra så djävulusiskt ont att man inte vet vad man ska ta sig till. Och så kan de väcka rädsla – håller jag på att få en andnings- eller hjärtattack?! Med hjälp av stretchningsövningar kan smärtorna lindras, så det kan vara värt att prova olika övningar.

Därför kan man få plötsliga bröstsmärtor när man har fibromyalgi

Bröstsmärtorna man kan få när man har fibromyalgi beror på att interkostalmusklerna (andningsmusklerna mellan revbenen) är inflammerade, pressar och trycker mot revbenen. Denna inflammation är särskilt vanlig vid skov, som många av oss med fibromyalgi har erfarit. Hur ont det än gör i bröstkorgen är inflammationen inte farlig. Här nedanför följer en stretchningsövning som kan hjälpa den drabbade att ta sig igenom det värsta av bröstsmärtorna:

Så här kan du lindra fibromyalgibröstsmärtorna – en stretchningsövning i 5 enkla steg

På patientsajten New Life Outlooks fibromyalgiavdelning finns en stretchningsövning i fem enkla steg och som syftar till att lindra de bröstsmärtor vi fibromyalgiker kan få – här kommer den:

  1. Sitt rakryggad på en hård bänk, pall eller stol. Placera den vänstra handen på ditt huvud och den högra handen som stöd vid sidan om dig.
  2. Ta ett djupt andetag och böj kroppen åt höger när du gör det.
  3. Flytta högerhanden bakom höften och upprepa steg 2. Luta dig lätt bakåt denna gång.
  4. Flytta handen framåt och upprepa steg 2. Luta dig lätt framåt denna gång.
  5. Upprepa varje steg några gånger, byt sedan sida och börja om från början.

Kontakta sjukvården ifall bröstsmärtorna inte ger vika

När man har fibromyalgi är det, som skrivet, vanligast att man får bröstsmärtor när man befinner sig i ett skov. Detta innebär att bröstsmärtorna kan komma och gå, att de inte bör vara konstanta. Om du upplever att du har svåra bröstsmärtor som inte ger vika bör du kontakta sjukvården – ring till sjukvårdsupplysningen eller liknande – för att kolla upp smärtorna. De behöver förstås inte vara farliga. Även “vanliga” infektioner kan ge upphov till bröstsmärtor.

Källor: New Life Outlook: Fibromyalgia; Fibromyalgia Network.
Bild: © wckiw / Adobe Stock.