Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Här har du skälet till att du ser figurer i molnen

Det finns ett helt rimligt skäl till att du – vi – ser figurer i molnen.

se figurer i molnen pareidoli
Bild: © phtorxp / Pixabay

Molnfigurer… visst har du väl sett en drake, häst eller ett ansikte mitt i molnen!? Det är ett fullt mänskligt beteende att vi identifierar molnen med ibland ganska udda föremål, saker som definitivt inte hör hemma uppe i himlen. Det har rentav med det kognitiva att göra och kallas pareidoli.

Pareidoli är samlingsnamnet på hur vi människor uppfattar tydliga figurer och mönster i ganska vaga eller slumpmässiga yttre stimuli. Snabbare än vad man hinner tänka har visualiseringsprocessen gjort så att hjärnan uppfattar en figur i en molnformation, berättar Washington Post i en artikel om ämnet. Den här processen inkluderar minnen av sådant man tidigare sett. Och ja, ibland kopplar hjärnan samman en molnbildning med något oväntat!

Eftersom människan är allra mest upptagen med att tänka på andra människor och därmed visualiserar en hel del ansikten i både glädje och ilska, är det inte heller så konstigt att de flesta minnena upptas av mänskliga ansikten. Den vanligaste formen av pareidoli är just att se människoansikten i udda saker, som i ett moln, ett träd eller i en spegel…

Källa: Washingtonpost.com