Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Vilka är de främsta hälsofördelarna med att träna tai chi?

Funderar du på att börja träna tai chi?

tai chi hälsofördelar
Bild: © Carolin Voelker / Corelens

Tai chi är en lågintensiv träningsform med rötter som sträcker sig tillbaka till det gamla Kina. Tack vare de mjuka och långsamma rörelserna är detta en skonsam form av träning, som vinner allt större genomslag inom den moderna sjukgymnastiken.

Personer med värk kan ha stor behållning av tai chi-övningarna just för att de olika rörelserna kan bidra till ökad rörlighet, bättre balans och minskad smärta. Träningsformen bygger upp kroppen snarare än att bryta ner den. Därför lämpar den sig särskilt väl för personer med fibromyalgi, menar Harvard Health Publishing i en artikel.

Tai chi är en skonsam men effektiv träningsform

Med tanke på hur stärkande tai chi kan vara för både kroppen och psyket är det ett under att det är så tillgängligt. Den här träningsformen kan göras livet ut, och faktum är att den rekommenderas till seniorer.

Lågintensiv träning i stil med tai chi har oväntat många hälsofördelar och till viss del ger den även somliga av de fördelar högintensiv träning har. Långsamheten och lättheten till trots kan tai chi nämligen innebära att flåset bättras på, hävdar Harvard Health Publishing.

Den lågintensiva träningens effektivitet bör helt enkelt inte underskattas och i det här fallet kan man till och med bli svettig under ett typiskt tai chi-pass.

Kontrollerad träning med rörelser i ett flöde

Tai chi kännetecknas av kontrollerade rörelser som flödar in och ut i varandra, därmed är man i ständig rörelse under träningspassen. Rörelserna innebär ingen press mot kroppens ytterlägen, varför den med överrörliga leder kan ha behållning av träningen.

De olika tai chi-övningarna kombinerar rörelse med andning, avslappning och meditation. Precis som vid qigong används visualisering som ett sätt att skapa balans mellan kropp och psyke.

På grund av att man gör kontrollerade rörelser medan man känner in såväl kroppen som psyket kan tai chi lägga grunden för ett ökat kroppsmedvetande, som är ett viktigt redskap vid långvariga hälsoproblem.

Finns en rad hälsofördelar med att träna tai chi

Det kommer alltmer forskning som visar på tai chins många hälsofördelar, men denna forskning är inte tillräckligt omfattande ännu. På Medical News Today presenteras forskningsläget och det lutar åt att träna tai chi kan ge bättre hälsa på följande sätt:

  • ökad styrka
  • bättre balans
  • ökad rörlighet
  • minskade spänningar
  • minskad smärta
  • minskad stress
  • bättre sömn
  • bättre kognitiv förmåga
  • starkare immunförsvar

Så enkelt kan du komma i gång med tai chi

På somliga ställen erbjuds tai chi som hela kurser eller enstaka pass, men att träningsformen finns där du bor är inte en självklarhet. Däremot är den högst tillgänglig via nätet. Inte minst på Youtube där du kan strömma tai chi-pass gratis.

Don Fiore har en egen tai chi-kanal där han delar med sig av träningspass för nybörjare, seniorer och personer med värk. Man skulle kunna benämna träningen för medicinsk tai chi. Tänk på att bära mjuka, sköna kläder som ger dig fritt rörelseutrymme.

Källor: Health.harvard.edu; Medicalnewstoday.com