Inredning & Trädgård Kultur & Kuriosa Mode & Skönhet Pyssel & Kreativitet

Hur fungerar det här med komplementfärger…?

Har du koll på vilka färger som passar ihop med varandra?

Inom färglära brukar man ofta nämna begreppet komplementfärger. Enkelt förklarat är en komplementfärg en motsatsfärg eller kontrastfärg. Hur vet man vilka färger som är varandras motsatser? Vanligen utgår man från färgcirkeln där man kan se vilka färger som både harmonierar och kontrasterar, och givetvis båda på samma gång.

Enkelt att se hur bra färger passar ihop med färgcirkel

En färgcirkel är en behändig liten färgkarta där de olika regnbågsfärgerna är placerade så att man kan se hur bra de passar ihop. Man kan använda sig av olika perspektiv för att komma fram till bra färgkombinationer.

Över lag brukar de närliggande färgerna harmoniera bra med varandra. Men de åstadkommer sällan den där wow-känslan eftersom de tillsammans utgör föga kontrast.

komplementfärger röd grön
Bilder: © luanateutzi från Getty Images via Canva / nectarina från Getty Images via Canva

Då tenderar komplementfärger väcka mer av ett wow, just för att de lyfter fram varandra. Färgen röd blir starkare i kombination med färgen grön och färgen gul blir starkare i kombination med färgen blå, som exempel.

Om du vill undvika alltför för mycket kontrast kan du välja att matcha en färg med de färger/nyanser som ligger närmast komplementfärgen i färgcirkeln. Här kan man tänka sig att man ritar en triangel mellan tre färger för att komma fram till hur man på bästa sätt kan skapa kontrast och harmoni i ett.

Komplementfärger används för att framhäva varandra

Som skrivet används komplementfärger för att lyfta eller framhäva varandra. Vare sig det gäller inredning, sminkning eller målning kan det vara bra att ha med sig vilka färger som passar bra ihop, och detta hur mycket kontrast man än vill skapa.

färgcirkel och färgkarta
Bilder: © lIlona Shorokhova från Getty Images via Canva / Berezko från Getty Images via Canva

Ta en titt på färgcirklarna här i artikeln och låt dig inspireras till att sätta ihop dina egna färgkombinationer. Färgcirkeln är alltid en bra utgångspunkt för att hitta rätt kombinationer. Så länge du har den här utgångspunkten kan du också ta ut svängarna…

Exempel på olika komplementfärger

Nedanför följer exempel på komplementfärger:

  • blå –> gul
  • blå –> orange
  • grön –> röd
  • grön –> rosa
  • etc.

Tänk på att det här med komplementfärger kan vara ganska relativt och att färgcirkeln innehåller ett brett spektrum av färger.